ЕС подкрепя насърчаването на добри трудови практики

Европейският съюз обяви днес подкрепата си за фонда, създаден от Г-7 за насърчаване на добри трудови практики в развиващите се страни. Фондът беше договорен по време на срещата на Г-7 в Елмау, Бавария през юни. Фондът ще подкрепя съвместни дейности на правителствата, бизнеса, социалните партньори и неправителствените организации, за да бъдат предотвратени смъртни случаи на работното място, да бъдат подобрени трудовите инспекции и да се помогне на работниците да упражняват своите трудови права.

Еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен заяви, че всяка година 2 милиона и 300 хиляди души по света умират заради инциденти или болести, свързани с работния процес. Европейската комисия е силно ангажирана с превенцията срещу трудови злополуки и прилагането на основните трудови права.

Работим всеки ден, за да предотвратим човешкото страдание и икономически разходи, свързани с небезопасни работни места в Европа и по света, подчерта еврокомисар Тисен преди срещата на министрите по заетостта и развитието от Г-7, която ще се състои днес и утре в Берлин.

Размерът на спестяванията на домакинствата в еврозоната през второто тримесечие на 2015 г. е останал стабилен на нивото от 12,8 процента, обяви днес Евростат. През първото тримесечие той беше 12,7 на сто. В същото време размерът на инвестициите на домакинствата е спаднал до 8,3 процента от април до юни. От януари до март той беше малко по-висок - 8,4 на сто.

През второто тримесечие на 2015 г. нивото на инвестициите от страна на бизнеса в страните от еврозоната е бил 22,3 процента. За сравнение, през първото тримесечие той е бил малко по-нисък - 22 на сто. Приходите на бизнеса в еврозоната от април до юни са останали на нивото от първото тримесечие на годината, т.е. 40 процента.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!