Евродепутатите обсъждат ролята на гражданите в енергийния съюз

Евродепутатите ще обсъдят днес в Брюксел ролята, която гражданите имат в Европейския енергиен съюз, както и мерките, които могат да бъдат предприети, за да няма енергийна бедност.

Резолюцията по въпроса ще бъде гласувана в четвъртък. Тя е изготвена от британския представител Тереза Грифин и подкрепя плановете на Европейския съюз за повишаване на покупателната способност на гражданите чрез осигуряване на повече информация за програми за енергийна ефективност и сравнения на цени в енергийния сектор. Документът призовава също фондовете на съюза да стимулират енергийната ефективност, собственото производство на елетроенергия, както и други мерки за намаляване на цените като крайната цел е да бъдат намалени сметките за енергийно бедните домакинства и граждани.

Резолюцията ще допълни работата на Европейската комисия по предложенията за изграждането на енергийния съюз, за да има устойчиво енергийно бъдеще за Европа.

Еврокомисарят по единния дигитален пазар Андрус Ансип представя днес новите планове на Комисията за развитие на електронната търговия и услуги. Сред предвижданите мерки има премахване на неоправданото геоблокиране, подобряване на трансграничните доставки и по-добро прилагане на правилата за защита на потребителите в Европейския съюз.

След официалното представяне еврокомисарят и заместник-председател на Комисията Андрус Ансип ще обсъди мерките с евродепутатите в Брюксел.

Стратегията за единния дигитален пазар включва общо 16 инициативи, част от които са законодателни, а други не, но всички трябва да бъдат представени до края на годината. За всички законодателни предложения в тази област Европарламентът и Съветът на министрите имат равни права при одобряването или искането на промени.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!