Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

Снимка: БГНЕС

В публикация, споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това".ТВЪРДЕНИЕ: Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у нас

Екипът за проверка на факти потърси отговор от Министерството на отбраната, дали наистина Българската армия се е обявила против приемането на еврото и дали има такъв полк. В имейл до нас от МО отговориха, че в Българската армия не съществува полк с номер 897.

"Въпросът с приемането на еврото у нас не е в дневния ред на Българската армия. Министерството на отбраната не разпространява послания за запазване на лева и за неприемането на еврото в България", се казва в получения отговор.

От военното ведомство добавят, че снимката, която е публикувана в статията, не е на военнослужещи от Българската армия.

Обратно търсене с инструмента Tineye показва, че снимката е на косовски войници и е от 2013 г. Използвана е многократно в десетки статии през последните години за различни събития, свързани с Косово.


Обратното търсене води към фотографа Сухел Ахмети, който е публикувал снимката на страницата си във фотобазата Flickr. В описанието е посочено, че това са косовски сили за сигурност. На снимката ясно се вижда и флагът на Косово. В описанието се казва още, че кадърът е заснет на 26 ноември 2013 г. Датата се потвърждава и при проверка на метаданните на снимката.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че полк 897 на Българската армия се е обявил против приемането на еврото у нас, е НЕВЯРНО. От Министерството на отбраната съобщиха, че те не разпространяват послания за запазване на лева и за неприемането на еврото в България и че в Българската армия не съществува полк с номер 897. Снимката, използвана в публикацията, не е на български военнослужещи, а на косовски. Флагът на Косово е на униформите на военните на снимката.


------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00
Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.

Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин. Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България"  датира от 8 февруари т.г. и включва  видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във..

публикувано на 15.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00

Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния...

публикувано на 04.03.23 в 06:00

Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи.  Ето цитат от статията без редакторска намеса: "В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество..

публикувано на 02.03.23 в 06:00

На над 1000 години ли е българският лев?

В споделена над 1000 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че българският лев "е на над 1000 години" (виж скрийншота по-долу"). Твърдението е част от кампания срещу членството на страната ни в еврозоната. Твърдение: Българският лев е на над 1000 години В информационна брошура за Музейната сбирка на Българската народна банка се..

публикувано на 26.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че въвеждането на еврото вкарва Испания в дългова криза?

Публикация във Фейсбук, получила стотици споделяния, твърди, че приемането на еврото в Испания е вкарало страната в дългова криза. Както и че Испания е била в подем след управлението на Франко, но ЕС " я унищожава постоянно и търпеливо." Текстът обяснява още, че в момента страната е обхваната от евроскептицизъм. Както и че  загубата на песетата и..

публикувано на 24.02.23 в 06:00