Старо видео подвежда, че в Русия има масови протести срещу Путин

Протест в подкрепа на руския опозиционер Алексей Навални в Москва, 23 януари 2021 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Публикация във Фейсбук погрешно осведомява, че в преди месец в Русия е започнала "революция" срещу президента Владимир Путин.

Споделеният над 300 пъти пост в групата "Руската империя - главен враг на България" датира от 8 февруари т.г. и включва видеоклип от протести в руския Далечен изток, на който множество демонстранти във Владивосток, Иркутск, Томск, Барнаул, Омск, Южно-Сахалинск и други градове скандират "Путин – вон“ ("Путин – вън") и "Свободу Навальному" ("Свобода за Навални"). На един от кадрите се вижда и плакат „Хватит терпеть преступления Путина“ ("Достатъчно търпяхме престъпленията на Путин").Текстът към това видео в поста осведомява в телеграфен стил: „В източна Русия - започна антипутинска революция!!! Путин - крадец! Путин – ухади! -  скандират руснаци“...ТВЪРДЕНИЕ: Видео показва масови протести срещу Владимир Путин през февруари т.г.

Първото, което прави впечатление, е, че повечето протестиращи са с предпазни маски на лицето, каквито не се носят масово на открито през последната година. Клипът е брандиран с логото "Обманутый россиянин" ("Измаменият руснак") - това е популярен YouTube канал на блогъра Виталий Александрович Шевцов. В момента каналът има 1,37 милиона абонати. Шевцов е украинец, който живее в Киев. Reddit често качва негови публикации с превод на английски. 

Виталий Шевцов - профилна снимка от YouTube канала

За проверката изписваме „Дальний восток начал революцию“ (Далечният изток започна революцията) в търсачката на канала "Обманутый россиянин" в YouTube и получаваме следния резултат.


След проверката става ясно, че видеото е отпреди две години. Протестите са по повод ареста на опозиционера Алексей Навални, но времето на Covid пандемията в началото на 2021 г.

Видеото от сайта ''Обманутый россиянин''


ЗАКЛЮЧЕНИЕ


Твърдението за "антипутинска революция" в Русия през февруари т.г. е НЕВЯРНО. Видеото в поста във Фейсбук, който твърди това, е отпреди две години, а текстът на публикацията подвежда, че става въпрос за събития от тази година. 

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отпадат ли произведения на български автори от учебната програма?

Според споделян стотици пъти пост във Фейсбук от учебната програма на учениците в V и VI клас отпадат класически български произведения, сред които "Родната реч" на Иван Вазов, "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово", "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски и други. Публикацията в социалната мрежа (виж скрийншота по-долу) внушава, че..

публикувано на 20.03.23 в 06:00

Не е вярно, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото

В публикация , споделена в социалните мрежи се твърди, че Българската армия се е обявила против приемането на еврото у нас. В текста се казва още, че "полк 897 ще се бори срещу това". ТВЪРДЕНИЕ:  Полк 897 на Българската армия се обявява против приемането на еврото у  нас Екипът за проверка на факти потърси отговор от..

публикувано на 17.03.23 в 06:00

Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май. Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още..

публикувано на 13.03.23 в 06:00

Ще плаща ли България чужди дългове, ако влезе в еврозоната?

В пост, копиран и споделян стотици пъти в социалната мрежа Фейсбук от януари досега, се изброяват причини, според които България не трябва да приеме еврото. Същият текст е публикуван и на сайтовете "Вестник утро" , The Sofia Times , Bulgarian Newspaper, списание "Зора" . Като първа причина е посочено, че ако влезе в еврозоната, страната ни..

публикувано на 11.03.23 в 06:00

Вярно ли е, че се пращат призовки за мобилизация в Българската армия?

В пост със снимка във Фейсбук, получил стотици коментари и споделяния, пише, че "започва подготовката на пушечно месо", внушавайки извършване мобилизация за Българската армия и евентуалното използване на мобилизираните за чужди интереси (с поред Фразеологичния речник на българския език "пушечно месо" означава "неосъзната войнишка маса, която бива..

публикувано на 09.03.23 в 06:00

Наистина ли видео показва, че в Китай произвеждат изкуствени яйца за консумация?

В публикации в социалните мрежи се твърди и показва производството на изкуствени яйца в Китай, които след това се изнасят за консумация в други страни. Видеото е споделяно от много потребители във Facebook, среща се и в TikTok. В него се вижда как хора запълват яйцевидната структура с бял материал, наподобяващ белтък, и жълт, наподобяващ жълтък, и след..

публикувано на 07.03.23 в 06:00

Иван Вазов не е автор на стихотворението “Аз мога“

През последните няколко години мотивиращо стихотворение, за което се твърди, че е написано от Иван Вазов, е публикувано и споделено хиляди пъти от потребители в социалните мрежи и в различни сайтове. Творбата е озаглавена „Аз мога“. Стихотворението се публикува периодично, а само един от първите постове през 2015 г. има над 3400 споделяния...

публикувано на 04.03.23 в 06:00

Не, тестовете за Covid-19 не изменят човешката ДНК

Публикация в сайта Obedineni.com обяснява, че истинската опасност се крие не във Covid ваксините, а в тестовете за заболяването, които изменяли човешкото ДНК. Публикацията е споделяна в множество групи в социалните мрежи.  Ето цитат от статията без редакторска намеса: "В Тестовете за ковид (а не във ваксините!) се съдържа вещество..

публикувано на 02.03.23 в 06:00

На над 1000 години ли е българският лев?

В споделена над 1000 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че българският лев "е на над 1000 години" (виж скрийншота по-долу"). Твърдението е част от кампания срещу членството на страната ни в еврозоната. Твърдение: Българският лев е на над 1000 години В информационна брошура за Музейната сбирка на Българската народна банка се..

публикувано на 26.02.23 в 06:00

Вярно ли е, че въвеждането на еврото вкарва Испания в дългова криза?

Публикация във Фейсбук, получила стотици споделяния, твърди, че приемането на еврото в Испания е вкарало страната в дългова криза. Както и че Испания е била в подем след управлението на Франко, но ЕС " я унищожава постоянно и търпеливо." Текстът обяснява още, че в момента страната е обхваната от евроскептицизъм. Както и че  загубата на песетата и..

публикувано на 24.02.23 в 06:00