Наистина ли ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично?

Снимка: Алами/Ройтерс

Информацията, че ЕК иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт, подобно на белината, за кратко време обиколи социалните мрежи и част от медиите и предизвика вълна от негативни коментари.

ТВЪРДЕНИЕ: Европейската комисия иска да забрани производството на розово масло, обявявайки го за токсичен продукт

Историята тръгна от интервю на кмета на Казанлък Галина Стоянова, в което тя обяснява, че Европейската комисия готви промени в Регламента за производството на етерични масла. По думите й, тя научава за това от разговор с Жером Виод, кмет на френския град Грас, център на парфюмерийната промишленост и побратимен град с Казанлък от 2005 г. От своя страна кметът Виод, също сигнализира за промените във Фейсбук страницата си.

Нито един от кметовете в интервютата и коментарите си обаче не заявява, че етеричните масла, в частност розовото масло, ще бъде забранено или обявено за токсичен продукт.

Всъщност какви са готвените промени?

Предвижда се етеричните масла да не се приемат като земеделски, а като химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

В нито едни документ не се говори за забрана на розовото масло или то да бъде обозначено като токсично

От своя страна българските евродепутати Андрей Новаков и Атидже Алиева – Вели, която е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони, изразиха своето несъгласие с готвените промени от ЕК. Евентуалното приравняване на етеричните масла с химическите и петролни субстанции неминуемо ще затрудни българските производители, заяви пред БНР Андрей Новаков. По думите му отварянето на темата дава възможност проблемът да бъде уловен в зародиш.

Атидже Алиева пък коментира, че са реални готвените промени от ЕК в регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси.

"Факт е - предложението на ЕК в края на декември месец м.г., излезе с изменение на регламент 1272, който всъщност определя правилата за класифицирането , етикетирането на вещества и смеси. С това изменение на регламента ЕК предлага етеричните масла, тук попада и розовото масло, да се разглеждат като смеси. Това означава, че всяка съставка, тоест отделните молекули, ще трябва да се обследват и де се обозначава тяхното съдържание в етеричните масла. Сами по себе си част от етеричните масла крият риск за нарушение на функциите на ендокринната система, въпреки че досега етеричните масла не са показали в своята цялост такова вредно въздействие. Ако това предложение се приеме в този вид, ще доведе до промяна на режима на регистрации, разрешение и етикетиране, което ще изисква инвестиции от страна на розопроизводителите, както и на преработвателите на етерични масла, за да отговорят на новите изисквания. Комисията дава много разнопосочни сигнали на заинтересованите страни. Преди три месеца е изпратено запитване до ЕК по темата и оттам отговориха, че не възнамеряват да правят промени в законодателството, касаещо етеричните масла. Въпреки всичко три месеца след това излезе предложението на Комисията, което изцяло променя законодателството в тази част."

Предложените промени в законодателството на ЕС са част от Зелената сделка, която според Комисията цели по-добра защита на потребителите. С предлаганото законодателство не се цели "забрана" на розовото масло, а промяна в изписването на етикетите на продуктите, обяснява Атидже Алиева. Но дали е само това?

Гергана Андреева - изпълнителен директор на Българската национална асоциация етерични масла парфюмерия и козметика, определи като грешка включването на етеричните масла в обхвата на двата регламента (регламента за класифицирането и етикетирането на вещества и смеси или CLP и регламента REACH относно регистрацията, оценката, разрешаването и ограничаването на химикали).

Тя припомни, че още през 2021 г. от страна на асоциацията е била изпратена позиция до компетентните органи в България. По думите ѝ от подобен законодателен акт ще пострадат производителите в България, Франция, Италия и Испания. "Категорично неаргументирано е приравняването на екологичните и естествени етерични масла към химическите вещества и смеси", казва Андреева.

Тя подчерта, че ако бъдат приравнени натуралните етерични масла към химическите вещества и смеси, това ще доведе до ограничаване на употребата им до степен, в която почти не могат да бъдат влагани в различните производства.

Преди дни стана ясно, че българските евродепутати ще настояват розовото масло да се разглежда не като смес от химикали, а като едно вещество, което се използва от хилядолетия. Очаква се регламентът да бъде разгледан в Европейския парламент през май.

Това не е първият опит за приравняване на етеричните масла към химическите продукти. Още през януари 2013 г. ЕК излиза с подобно предложение заради съставки в етерични масла, които причиняват алергии. То обаче е спряно.

Заключение

Твърдението, че ЕК иска да забрани розовото масло или да го обяви за токсично е НЕВЯРНО. Готвените промени в регламентите се отнасят за приравняване на етеричните масла с химически продукти, а за тяхното производство да важат режимите за химическа индустрия.

--------------------

Този материал е изготвен по проекта "Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда" (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация "Калуст Гулбенкян" (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00