Не, ЕС не разрешава добавка от човешка коса в хляба

Снимка: БГНЕС

От началото на март т.г. във Facebook широко се разпространява твърдение за наличие в хляба на аминокиселината L-цистеин, която се произвежда от животински и човешки източници - пера и коса. Към 20 март публикацията е споделена над 1300 пъти. 

 

Към поста е прикачен скрийншот от заглавието на статия, което твърди, че "Не само буболечки, рога, копита и човешка коса има в заводския хляб с разрешение на ЕС. Запознайте се с Е-920. L-цистеин".

Твърдение: С разрешение на ЕС в заводския хляб се съдържа човешка коса

Информацията за L-цистеин, произведен от човешка коса, не е нова. Още през 2014 г. информационен сайт съобщава дори, че според учени най-голямо количество коса, използвана заради аминокиселината в нея, идва от Китай и се събира от тамошните бръснарници и фризьорски салони.

За да провери информацията, БНР се обърна към специалист в областта на "Технология на хляба" от Университета по хранителни технологии (УХТ) в гр. Пловдив. Доц. Цветана Гогова определи като "абсурдно" твърдението, че заради наличието на аминокиселината следва, че в хляба се съдържа човешка коса, рога, перушина.

Какво е L-цистеин?

L-цистеинът е заменима аминокиселина, която се синтезира от човека и участва в изграждането на косата, кожата, ноктите. В аптеките се предлага на таблетки като добавка, получена по микробиологичен път. Кодира се като E 920.

За приложение в хранително-вкусовата промишленост под формата на добавка Е 920 е одобрен с РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 1333/2008 на Европейския парламент и на Съвета посредством създаване на Списък на Съюза на добавките и храните. 

А в РЕГЛАМЕНТ (ЕС) № 231/2012 на ЕК от 9 март 2012 г. за определяне на спецификации на добавките в храните е ясно записано, че "като източник за това вещество не може да се използва човешка коса". Регламентът е публикуван в брой L 83/1 от 22.3.2012 на Официалния вестник на ЕС.


Говорител на ЕК също потвърждава пред AFP, че законодателството на ЕС не позволява използването на човешка коса в производството на L-цистеин като хранителна добавка в Европа. 

"Перата са сред основните източници за производството на L-цистеин. Те могат да се използват, но само от животни, които могат да бъдат консумирани, и след подходяща хигиенна обработка. (...) Правилата на ЕС изискват производителят да гарантира безопасността, като елиминира всеки риск за общественото здраве или здравето на животните, дължащ се на обработката."

В България L-цистеинът е разрешен за употреба и чрез НАРЕДБА 8/16.04.2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните, издадена от Министерството на здравеопазването, за приложение в бисквитки за кърмачета и малки деца с препоръчителна доза 1g/kg.

Какво е количеството L-цистеин в хляба?

Като специалист в областта доц. Цветана Гогова от УХТ уточни, че в хлебопроизводството L-цистеинът се използва като подобрител по време на тестозамесване с цел намаляване на еластичността на силния глутен и увеличаване на неговата разтегливост, което оказва влияние върху целия технологичен процес и най-вече по време на окончателната ферментация на хляба. 

От това следва, че се използва при употребата на много силни брашна, а такива в България са рядкост. В хляба се добавя в количества 0,001%, спрямо количество на брашното по рецептура. В един хляб количеството му е около 380 mg. Препоръчителната дневна доза на L-цистеина за човешкия организъм е от 600 до 1200 mg. Съдържанието на тази аминокиселина в един цял хляб е почти два пъти по-малко от минималната дневна препоръчителна доза.

Като цяло L-цистеинът е един от скъпите подобрители в хлебопроизводството и рядко някои производители си позволяват да го използват, твърди доц. Гогова. При използването му хлебопроизводителите са задължени да го опишат в етикета на хляба.

Относно рисковете от консумация на тестени изделия, съдържащи Е 920, доц. Гогова заяви, че всеки човешки организъм е различен и по различен начин приема различните хранителни продукти. Освен това тя отново подчерта, че количествата, които се прилагат в хлебопроизводството, са минимални.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Твърдението за наличие на човешка коса в хляба е НЕВЯРНО. В хлебопроизводството L-цистеинът се използва за омекотяване на тестото и се прилагат минимални количества. Добавката е разрешена от Европейския съюз, но е изрично забранено използването на аминокиселината, добита от човешка коса.

------------------

Този материал е изготвен по проекта „Пилотни радио-проверки на факти за по-надеждна медийна среда“ (#factcheckEI_BNR), изпълняван от Фондация "Европейски институт" и Българското национално радио с финансовата подкрепа на Европейския фонд за медии и информация (European Media and Information fund) – EMIF. Отговорността за съдържанието, подкрепено от Европейския фонд за медии и информация EMIF, е на автора и може да не отразява позициите на EMIF и партньорите на фонда – Фондация „Калуст Гулбенкян“ (Calouste Gulbenkian Foundation) и Европейския университетски институт (European University Institute).

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Имунизация срещу морбили в град Лубок, Тексас на 1.03.2025 г.

Заразяването с дребна шарка не е полезно за имунната система и не предпазва от рак

На фона на нарастващ брой случаи на дребна шарка в Съединените щати американският министър на здравеопазването Робърт Кенеди-младши заяви, че заразяването с вируса може да има дългосрочни ползи за организма. В интервю за предаването "Фокс нейшън" ( Fox Nation ) по телевизия "Фокс" (Fox) на 4 март 2025 г. Кенеди-младши заяви: "Имах..

публикувано на 31.03.25 в 06:00

Нетипичните появи на риби у нас и по света не вещаят Апокалипсис

Оживление и в социалните мрежи, а и в зимен Несебър дни наред, предизвикаха големи пасажи риби, засечени преди близо месец в района на пристанището. Публикации със снимки и видеоклипове , споделени и коментирани от десетки хора, предизвикаха и множество предположения - от разлив в морето до знак за предстоящо природно бедствие на..

публикувано на 24.03.25 в 06:30

Ядем ли българите "канцерогенно" месо и отровни зеленчуци?

Магазините, цените и хората – тема, която никога не напуска битието на българина, но в началото на тази година се превърна в епицентър на бурни обсъждания и протестни акции. Яне Янев , бивш народен представител, председател на политическата партия "Ред, законност и справедливост", но агроинженер по образование и настоящ говедовъд, гостува на..

публикувано на 17.03.25 в 07:30

Тръмп въвежда военна служба за всички със знаме на Украйна в профила си във Facebook?

В публикация, предизвикала почти 1000 споделяния и над 1700 реакции във Facebook се твърди, че президентът на Съединените американски щати Доналд Тръмп въвежда военна служба за всички, които са поставили знамето на Украйна в профила си. Публикацията предизвика вълна от коментари за това " колко е гениална идеята" и как "това трябва да..

публикувано на 10.03.25 в 06:30

Левчето от днес – левчето от преди и след промените ли е?

В социалните мрежи периодично популярност набират публикации - сравнения на цените на храни, стоки и услуги в България преди и след промените, които след себе си водят до ожесточени спорове и обиди сред потребителите, както и стотици споделяния. "Статистика – за плачещи и днес по Тошовото време"  е озаглавена една от тях, публикувана в..

публикувано на 24.02.25 в 06:30

"Тръмп спря кранчето" и други твърдения около София Прайд. Каква е истината?

На 20 януари Доналд Тръмп положи клетва като 47-ия президент на САЩ. На 24 януари държавният секретар Марко Рубио разпореди да бъде замразено финансирането на почти всички програми за чуждестранна помощ на САЩ.  Стъпката беше предприета, след като в свой указ американският държавен глава призова за паузиране в срок от 90 дни на външната помощ, която..

публикувано на 17.02.25 в 09:10

Не е вярно, че ако налеем гореща вода върху ябълка, химикалите ще се покажат

В публикация, споделена 300 пъти във Фейсбук, се твърди, че ако налеем гореща вода върху ябълка, химикалите ще се покажат веднага. "За да проверите дали ябълките съдържат опасни консерванти, залейте ябълките с малко преварена вода. Чакайте малко. Ако видите, че се появява слой восък, това са ябълките, които са вредни за вашето здраве", се..

публикувано на 10.02.25 в 06:00

Не е вярно, че Белград е единственият град в Европа с безплатен градски транспорт

В публикация, предизвикала хиляди реакции и споделяния във Фейсбук, се твърди, че градският транспорт в Белград вече е безплатен, а столицата на Сърбия е единственият град в Европа, в който публичния транспорт е без пари . Публикацията е копирана и в други медии със същото твърдение, че Белград е единственият град в Европа, в който градския..

публикувано на 13.01.25 в 07:00
Барикадирана улица в Одеса, 21 март 2022 г.

В края на XIX в. в Одеса не е имало украинци?

Според споделена стотици пъти публикация от тази седмица във Фейсбук от националния състав на Одеса през 1894 г. липсват украинците, тъй като тогава "още не са измислени". Според изображението (на руски език) от поста най-голямата национална група в града е руската. Твърдение: В края на XIX в. в Одеса не е имало украинци Проверка показва, че..

публикувано на 20.12.24 в 06:00
Затворената понастоящем АЕЦ Three Mile Island край Мидълтаун, Пенсилвания, САЩ.

Наистина ли Русия поставя на колене икономиката на САЩ?

Споделена стотици пъти публикация във Фейсбук от края на ноември твърди, че " Русия поставя икономиката на САЩ на колене" с помощта на забрана за доставка на обогатен уран за Съединените щати. Цитира се Максим Шингаркин, "специалист и бивш депутат в Държавната дума", според когото със забраната за доставки на обогатен уран "на практика Русия..

публикувано на 06.12.24 в 06:00