Наистина ли в Полша са отчетени завишени нива на радиация, както твърди румънска сенаторка?

Диана Шошоака
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В публикация, споделена над 9000 пъти във Фейсбук, се твърди, че румънската сенаторка Диана Шошоака е коментирала експлозия в склад за боеприпаси в Хмелницки през май тази година като според нея е имало "взрив в складовете за ядрени боеприпаси на НАТО в Украйна". А вследствие на това в Полша са отчетени завишени нива на радиация. Въпреки че твърдението е от месец май, у нас стана изключително популярно през последните седмици.


В изявлението на Шошоака се казва, че складът е съдържал танкови снаряди с обеднен уран, предоставени на Украйна от Обединеното кралство. Според нея, след взрива, прахът от урановите боеприпаси е бил пренесен от вятъра от района на Хмелницки до полския град Люблин и за два дни е изминал разстояние от 400 км. Тези, които са били на открито и са дишали прах, ще страдат от сериозни заболявания, казва румънският сенатор.

Публикацията е споделена хиляди пъти в различни варианти от потребители в социалните мрежи, като дори е препечатана в няколко сайта, както може да се види тук и тук

Твърдение: В Полша са отчетени завишени нива на радиация след експлозия в склад за боеприпаси в Украйна

Действително сутринта на 13 май в района на Хмелницки в Западна Украйна избухва експлозия във военни складове. Два дни по-късно, на 15 май, в Полша са отчетени завишени нива на бисмут. 


Бисмутът е химичен елемент, със сребристо-кафяв цвят, изключително слабо радиоактивен крехък метал. С кислорода реагира при нагряване. 

Веднага след взрива известният с разпространението на руска пропаганда Пьотр Панасюк публикува в профила си в Туитър измервания на радиационния интензитет на определени изотопи. Графиката показва скок в нивото на бисмут. Целта му е да подскаже заплахата от радиоактивен облак.


Новината за радиационна заплаха е опровергана от Националната агенция по атомна енергия в Полша на 17 май. В съобщение на сайта им се казва, че „през последните дни на графиките с резултатите от измерванията на йонизиращи лъчения не само в Полша, но и в Европа можехме да наблюдаваме т.нар. "пикове", т.е. увеличения на стойностите, регистрирани от станциите за ранно откриване на радиоактивно замърсяване. Това е стандартна ситуация и по никакъв начин не представлява заплаха за здравето или живота на хората или околната среда. Редовните увеличения на мощността на дозата са естествено явление и се наблюдават например при валежи. През континента, включително и в Полша, преминава атмосферен фронт, който понякога носи обилни валежи. Именно те причиняват "скокове" в класациите“, се казва в съобщението на Националната агенция по атомна енергия в Полша.

Учените от UMCS – (Университетът Мария Кюри-Склодовска в Люблин) също излизат със становище относно „заплахата от радиация“. То се припокрива с публикацията на Националната агенция по атомна енергия в Полша, а именно, че „повишението на интензивността на радиацията, наблюдавано на 15 май 2023 г., е естествено явление, причинено от валежите. Изотопът Bi-214 (образуван в резултат на разпадането на газ радон, издигащ се от земята) се прихваща от падащи водни капки, което води до увеличаване на интензитета на радиация близо до повърхността на почвата. Това явление винаги е съпътствало човечеството и произтичащият от това повишен интензитет на радиация не е значим за здравето“, казват от университета.

Полски проверители на факти също излизат със своя проверка на 18 май 2023 г., в която обясняват защо повишените нива на бисмут в атмосферата са естествен физичен феномен.

Заключение

Твърдението на румънския сенатор Диана Шошоака, че в Полша са отчетени завишени нива на радиация след експлозията на склада за боеприпаси в Хмелницки, е ПОДВЕЖДАЩО. Повишените нива на бисмут в атмосферата са естествен физичен феномен вследствие на значителните количества валежи през месец май в цяла Европа и в Полша. В подкрепа на това се обявяват и от Националната агенция по атомна енергия в Полша и учените от Университета Мария Кюри-Склодовска в Люблин.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00