Устремилa ли се е Франция към Фрекзит?

Снимка: Ройтерс

Споделена над 2800 пъти публикация във Фейсбук внушава, че Франция се насочила към Фрезкит (по аналогия с Брекзит - британското напускане на Европейския съюз – б.р.).

"Началото на края - Франция иска Фрекзит. Френският народ вече иска да излиза от корумпирания и прогнил ЕС, но това не пречи на България да се натиска за еврозона и за премахване на българския лев!", се казва в публикацията (виж скрийншота по-долу).


Твърдение: Франция иска да напусне ЕС

Проверка показва, че снимката е от протест на френската националистическа и евроскептична партия "Патриотите", проведен на 8 юли т.г. Това не е първият им протест и в социалните мрежи могат да бъдат открити много снимки и клипове от подобни техни акции. Партията е създадена през септември 2017 г. от Флориан Филипо, който дотогава е дясна ръка на Марин льо Пен и зам.-председател на нейния крайнодесен Национален фронт (от 2012 г.) и евродепутат (2014-2019 г.). На снимката в публикацията във Фейсбук Филипо е мъжът с бялата риза над буквата Х на транспаранта.

Филипо (41 г.) обявява намерение да се кандидатира за президент на изборите на 2017 г., но успява да получи само 1 от необходимите 500 подписа на застъпници и не участва във вота като кандидат.

За парламентарните избори през 2022 г. "Патриотите" обединяват сили с "Въздигни се, Франция" и "Генерация Фрекзит". Това са и трите партии, които са с ясна позиция за напускане на ЕС, след като далеч по-влиятелната Марин льо Пен смекчава позицията си по въпроса.

Коалицията обаче взема едва малко над процент от вота, от които около половината са за "Патриотите". Общо евроскептичният блок взема близо 250 000 гласа при участвали близо 23,26 млн. гласоподаватели на първия тур.

МВР на Франция

По-този начин евроскептичната коалиция във Франция изпраща в Националното събрание (долната камара на френския парламент) само един депутат от общо 577.

За сравнение на парламентарните избори във Великобритания през 2015 г. - година преди референдума за напускане на ЕС през юни 2016 г., партията на Найджъл Фарадж ЮКИП (UKIP), смятана за двигател за излизането на Лондон от общността, получава 12,6 на сто от вота. Което я прави де факто трета политическа сила. Поради особеностите на избирателната система на Острова обаче ЮКИП също печели само едно депутатско място.

Колкото до Филипо, той често е цитиран в руските медии заради критиките си към политики на ЕС и НАТО например в контекста на войната на Русия в Украйна или настоящата криза в Нигер. 

Какви са настроенията на французите спрямо Фрекзит?

Сондаж, публикуван седмица след референдума за Брекзит, показва, че "на французите не им е нужен Фрекзит", както пише тогава в. "Фигаро".

Според проучването 45 на сто са "за" оставане в ЕС, докато 33 на сто са за напускането на общността. 

Още по-голям е този процент през 2019 г. -