Полша не е призовавала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Матеуш Моравецки
Снимка: Ройтерс

Полша не е призовавала страните от Източна Европа да прекратят оръжейните доставки за Украйна, както се твърди в споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация.

Публикацията е от сайт, който е без посочен собственик, редакция или адрес, и в нея не се уточнява кой именно представител на полските власти е отправил "призива към Източна Европа". Има обаче позоваване на руската държавна агенция ТАСС и снимка, на която не е уточнено кой и къде е заснет.

"ПОЛША ПРИЗОВА ИЗТОЧНА ЕВРОПА ДА СПРЕ С ДОСТАВКИТЕ НА ОРЪЖИЯ ЗА УКРАЙНА!
ЗЕЛЕНСКИ КРАДЕ И НЕ СЕ БИЕ С РУСИЯ, А ИСКА ПОДКРЕПА! НЕГОВАТА ПОЛИТИКА Е ДА НИ ВКАРА ВЪВ ВОЙНА! НИЕ НЯМА ДА ДОПУСНЕМ ТОВА!
ИЗТОЧНИК ТАСС", пише в публикацията (без редакторска намеса).


Твърдение: Според ТАСС Полша зове Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна

Твърдението идва на фона на търкания между Варшава и Киев, след като полският премиер Матеуш Моравецки заяви на 20 септември т.г., че Полша спира да въоръжава Украйна и ще се съсредоточи върху модернизирането на собствената си армия. Моравецки каза това, след като Киев заплаши със съд Полша, Унгария и Словакия забраната за внос на украинско зърно и подаде жалба в Световната търговска организация.

Впоследствие обаче полският правителствен говорител Пьотър Мюлер заяви (виж тук и тук), че Полша продължава да изпълнява вече подписаните договори с Украйна за доставка на оръжие.

Справка показва, че на снимката в анонимния сайт е президентът на Полша Анджей Дудa. Направена е по време на негово изказване в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк на 19 септември т.г. (виж скрийншота по-долу).


Проверка в сайта на ТАСС ни води към публикация за изказване на Дуда. В нея с дата 21 септември т.г. той е цитиран да казва, че "Полша няма намерение да предава на Украйна съвременно въоръжение, което купува за своята армия".

"Не можем да предаваме нашето ново въоръжение, което купуваме сега за милиарди за полската армия, за да я укрепим, да укрепим сигурността на Полша, на някого другиго. На когото и да е", заявява Дуда в интервю за полския тв канал TVN24, посочва ТАСС.

Агенция Франс прес също цитира интервюто, в което Анджей Дуда е на мнение, че "думите на премиера са били интерпретирани по най-лошия възможен начин":

"Според мен премиерът  имаше предвид, че на Украйна няма да бъде предавано новото въоръжение, което в момента купуваме за модернизация на полската армия".

Никъде в публикацията на ТАСС не се споменава Източна Европа, на сайта на руската агенция липсва и предполагаемият призив на Дуда за прекратяване на оръжейните доставки за Киев. Същият е случаят и с информацията на АФП, както и със самото интервю за TVN24. 

Заключение

Твърдението, че Полша е призовала Източна Европа да прекрати оръжейните доставки за Украйна, е НЕВЯРНО. Публикацията в анонимен сайт, придружена с неописана снимка на полския президент Анджей Дуда, се позовава на руската държавна агенция ТАСС, в която няма такава информация или цитат. Твърдението липсва и в интервю на Дуда за полския тв канал, което ТАСС цитира, както и в публикации на авторитетните световни агенции по темата. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Българи ли са създали най-стария университет в света?

Споделяна хиляди пъти във Фейсбук публикация твърди, че първият университет в света е създаден от българи през 1119 г. (виж скрийншота по-долу). По-нататък в публикацията се уточнява, че става въпрос за Университета в Болоня, а позоваването е на "откъс от книгата "Силата на българите". Твърдение: Най-старият университет в света е този в Болоня..

публикувано на 11.12.23 в 06:00

Вярно ли е, че до 2025 г. България ще изхарчи 600 млн. евро за Covid ваксини?

В свое изказване от парламентарната трибуна на 10 ноември 2023 г. проф. Андрей Чорбанов от партия "Има такъв народ" заявява, че "за целия период до 2025 г., България ще изхарчи 600 милиона евро за ваксини срещу Covid-19 ". Депутатът отправи това твърдение при изключването на заболяването от обхвата на особено опасните инфекции, което Народното..

публикувано на 04.12.23 в 06:00

Не, дрождите в хляба не са опасни за здравето

Твърдение за вредни дрожди в хляба се тиражира с голям интерес в социалната мрежа Facebook. Публикация от юли тази година е споделяна над 23 000 пъти. В нея се т върди, че, ако ядем хляб с мая, "дрождите, попадайки в кръвта ни, започват да се размножават, консумират нашите витамини, микроелементи, протеини". И в същото време "отделят токсини и..

публикувано на 27.11.23 в 06:00

Румен Радев не е казвал, че "еврото може да съсипе българите"

Споделяна в десетки Фейсбук групи публикация от информационен сайт (виж тук ) цитира президента Румен Радев да казва, че "Еврото може да съсипе българите". Статията, която е без дата, се разпространява поне от юли 2021 г., а отскоро отново "набира скорост" в социалните мрежи (виж двата скрийншота по-долу).  Твърдение: Румен Радев..

публикувано на 20.11.23 в 06:00
Васил Терзиев

Васил Терзиев не е обещавал на посланика на САЩ да въведе Covid сертификат

В публикация, споделена няколкостотин пъти във Фейсбук, се твърди, че новоизбраният кмет на София Васил Терзиев се е срещнал с американския посланик в България и пред него е обещал, след поемането на поста, да въведе задължителни сертификати за Covid-19 за пътуващите в градския транспорт, за посетителите в моловете и заведенията. От поста става ясно, че..

публикувано на 13.11.23 в 06:00

Червеното сияние не е предвестник на земетресение

Споделена над 1000 пъти във Фейсбук статия на сайта "Портал 12" твърди в заглавие, че червеното северно сияние отпреди няколко дни е предвестник на земетресение.  Статията е озаглавена "Червеното северно сияние - означава начало на Квантовия преход. Възможно е голямо земетресение" , но освен в заглавието в текста няма и дума за очаквано..

публикувано на 08.11.23 в 06:00

Първоаприлска шега стои зад "пророчески стихове" на Вазов

Първоаприлска шега е взета на сериозно от хиляди потребители във Фейсбук, които са повярвали, че през 2016 г. е открито ново стихотворение на народния поет и Патриарх на българската литература Иван Вазов, уж написано през 1916 г., със заглавието "България ще ни презре!". Стиховете се публикуват и споделят от стотици периодично във Фейсбук..

публикувано на 26.10.23 в 06:00

Не е вярно, че всеки избягал от Израел у нас ще получи 5000 лв.

В споделена стотици пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук се твърди, че правителството подготвя финансова помощ от 5000 лева за всеки човек от Израел, който би потърсил закрила в България. „КАБИНЕТА ГОТВИ ПОМОЩИ ОТ 5000 ЛЕВА ЗА ВСЕКИ БЕЖАНЕЦ ОТ ИЗРАЕЛ!“ се казва в публикацията (без редакторска намеса). Твърдение: Всеки бежанец от..

публикувано на 24.10.23 в 06:00
Ерусалим, 13 октомври 2023 г.

Не е вярно, че сгради на Рокфелер и Ротшилд са взривени в Ерусалим

Споделяна стотици пъти в различни групи във Фейсбук публикация в интернет сайт твърди, че палестинци са взривили сгради на Рокфелер и Ротшилд в Ерусалим вечерта на 9 октомври. Кратката информация в телеграфен стил (виж скрийншота по-долу) е придружена от снимка и от два вградени видеоклипа.  Твърдение: Палестинци са взривили сгради..

публикувано на 19.10.23 в 06:00
Виктор Орбан

Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА..

публикувано на 11.10.23 в 06:00