Не, Орбан не е казвал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

Виктор Орбан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Широко разпространявана публикация във Facebook цитира изказване на премиера на Унгария Виктор Орбан, според когото закриването на ТЕЦ-овете в страната е удължено до 2060 г.  Прикачен е скрийншот от уебсайт с новина със заглавие „ОРБАН: НИЕ УДЪЛЖИХМЕ ЗАКРИВАНЕТО НА НАШИТЕ ТЕЦОВЕ ДО 2060! ПРОСТО СОРОС ИСКА ЕНЕРГЕТИКАТА НА БЪЛГАРИЯ ЗА ТОВА Е ТОВА БЪРЗАНЕ ТАМ!“. 

Към 10 октомври публикацията е споделена над 4900 пъти.Твърдение: Орбан е казал, че Унгария удължава закриването на своите ТЕЦ до 2060 г.

В скрийншота към публикацията се вижда източникът на информацията – сайтът dailystandart.eu. Той е един от установените от factcheck.bg сайтове, специализирани в разпространението на сензационни или напълно измислени съобщения. Екипът за проверка на факти на БНР също е опровергавал твърдения, разпространявани от този и други подобни сайтове, в които липсват източници на информация и е трудно да се разбере кой точно стои зад тях. Същото твърдение се разпространява и в сайта novinite72.eu

Dailystandart.eu съобщава за "шокиращо обществото неочаквано" обръщение", в което Виктор Орбан твърди, че "закриването на унгарските термоелектроцентрали (ТЕЦ) ще бъде отложено до 2060 година" (без редакторска намеса). Освен това той е посочил Джордж Сорос като личност, която "иска да контролира енергетиката на България и Източна Европа".

Екипът за проверка на факти на БНР не установи към 3 октомври 2023 г., откогато е публикацията във въпросния сайт, премиерът на Унгария да е направил скорошно обръщение с подобни твърдения нито в унгарските медии и официални сайтове, нито в авторитетните световни информационни агенции. 

През септември 2019 г. по време на среща в Ню Йорк, пocвeтeнa нa бopбaтa c ĸлимaтичнитe пpoмeни, президентът на Унгария Янош Адер съобщи, че страната може дa се oтĸaжe нaпълнo oт въглищнитe eлeĸтpoцeнтpaли дo 2030 г., за да намали вредните емисии в атмосферата.

"Cтpaнaтa щe yвeличи дeceт пъти пpoизвoдcтвoтo нa тoĸ oт coлapни eлeĸтpoцeнтpaли дo 2030 г. Taĸa тя щe cпpe дa изпoлзвa въглищa и щe yвeличи пpoизвoдcтвoтo нa ядpeнитe цeнтpaли. Блaгoдapeниe нa ĸoмбиниpaния eфeĸт oт тeзи тpи мepĸи 90% oт eлeĸтpичecтвoтo в Унгapия щe бъдe въглepoднo нeyтpaлнo дo 2030-a, a нe дo 2050 гoдинa", казва президентът, цитиран от правителствения уебсайт

През 2021 г. Унгария се присъединява към Powering Past Coal Alliance (Алианс за енергията след въглищата). На годишната им среща през март държавният секретар на Унгария по въпросите на ЕС Атила Щайнер обявява, че страната ще избърза със затварянето на въглищните си централи с пет години и последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. вместо през 2030 г.

Будапеща възнамерява да достигне 90% неутрално производство на електроенергия до 2030 г., като запази съществуващия си капацитет за производство на ядрена енергия и увеличи слънчевата енергия до 6 GW - три пъти повече от съществуващия ядрен капацитет на страната.

„На трето място, бихме искали да премахнем блоковете, задвижвани с лигнитни въглища, на последната ни останала електроцентрала, работеща на въглища, до 2025 г. - електроцентралата Матра“, казва Атила Щайнер. Унгария ще се възползва и от финансиране от ЕС за преквалификация на работниците от въглищния сектор, засегнати от закриването. 

Планираното затваряне до края на 2025 г. е официално потвърдено от правителството.

Унгария е сред първите страни в глобален мащаб, която правно обвързва спазването на целта си за намаляване на вредните емисии с приемането на Закон за защита на климата през 2020 г., се казва в доклад на Международната енергийна агенция, посветен на страната.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Твърдението, че премиерът Виктор Орбан е казал, че Унгария удължила закриването на ТЕЦ-овете си до 2060 г., е НЕВЯРНО. Подобно изказване липсва в унгарските медии и официални сайтове, както и в авторитетните световни информационни агенции. По план от 2021 г. последната централа на въглища в страната ще бъде затворена през 2025 г. Колкото до останалите ТЕЦ, които работят например на газ, въпросът за закриването им не стои на дневен ред извън очаквания живот на електроцентралите предвид остаряването на оборудването в тях. Екипът за проверка на факти на БНР и по-рано е опровергавал твърдения в публикации от сайта dailystandart.eu.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Докога ще бъдат сечени български монети?

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка" , която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече.  "Ако правителството остане до края на годината е..

публикувано на 05.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00
Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.

Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски". "НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен.  Твърдение:..

публикувано на 08.01.24 в 06:00