Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.
Снимка: АФП

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски".

"НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен. 


Твърдение: В Харков искат руски миротворчески сили

"Най-важното днешно видео", както е наречено, е качено в социалната мрежа на 23 декември 2023 г. и показва група хора, които скандират "Путин, ела и въведи ред!" на руски език.

Обратно търсене на изображения от клипа показва, че видеото е качвано и по-рано в интернет – преди година, преди две години, преди четири (виж по-долу).

Отново посредством обратно търсене на изображения в Yandex излизат и други резултати от същото събитие. Една от снимките от тях е от репортаж на местна медия (виж тук и тук) от същото събитие. Видеото от репортажа, което показва групата жители на Харков пред сградата на руското консулство, е качено на сайта на медията "057.ua" и в YouTube канала ѝ на 17 март 2014 г. 


Медията нарича събралите се "харковски сепаратисти" и "проруски активисти". Видеото в YouTube е озаглавено "Боецът "Моторола" на шествие на привърженици на Руската федерация". 

По-подробна проверка на събитията от Харков от периода март-април 2014 г. показва, че тогава действително е имало напрежение и сблъсъци между местната власт и проруски активисти, недоволни от събитията около т.нар. Евромайдан – мащабните протести в Киев, в резултат на които бе свален проруският президент Виктор Янукович.

Един от ръководителите на т.нар. Антимайдан в Харков е именно човекът с двата мегафона от клипа - Арсен Павлов - Моторола (1983 - 2016 г.), заподозрян от украинската прокуратура във военни престъпления. Той е убит през 2016 г. в Донецк при взрив в асансьора на блока, в който живеел.

Година след събитията от пролетта на 2014 г. украинската редакция на Би Би Си разказва за "ХНР: Харковската неуспяла република" по аналогия с т.нар. ДНР и ЛНР (Донецка и Луганска народна република).

Заключение

Разпространявано напоследък в социалните мрежи видео със сепаратистки протест в Харков датира от март 2014 г. и не показва актуални събития и настроения в украинския град, който непрестанно е обект на руски атаки. Твърдението, че жителите на града към днешна дата искат "руски миротворци", е НЕВЯРНО.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00