Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Снимка: БГНЕС

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата на връх Шипка.

Началото на ремонтните дейности на паметника на връх Шипка съвпаднаха с демонтажа на Паметника на съветската армия в София, което предизвика вълна от коментари не само сред граждани, но и сред политическите формации. Коментари се пренасочиха към Паметника на свободата на връх Шипка след публикации в социалните мрежи, че сградата е заградена и се случва "нещо" там.


В широко споделяни публикации в социалните мрежи на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов твърди напримерче "извергите от ППДБ и техните ортаци от ДПС и ГЕРБ подготвят и за Паметника на свободата на Шипка" - събаряне на монумента (б.р.). 

Твърдение: Паметникът на свободата ще бъде демонтиран също като този на съветската армия в София

В интервю за БНР на 10 януари т.г. Костадинов също така казва, че "Паметникът на Шипка е толкова монолитно направен, че от него не се откъртило дори и камъче".

За една от публикациите си във Фейсбук лидерът на "Възраждане" ползва снимка от 2019 г. (виж скрийншотовете по-долу). 


Впоследствие Костадинов уточнява, че е ползвал стара снимка само за илюстрация и публикува нов пост с актуална снимка с паметника и изпратения от него Димитър Пашев, председател на Възраждане-Казанлък и председател на комисията по култура в общинския съвет на Казанлък (виж по-долу).


Пред БНР д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", заяви, че "Паметникът на свободата ще бъде реставриран или по-простo казано ремонтиран по проект. Не ми е известно и някой да е коментирал нещо различно… Паметникът си остава на мястото и всичко друго е лъжа и спекулации, по неясни за мен причини".

"Това един процес, подготовката на този ремонт започна преди повече 7 години. Той се извършва в изпълнение на предписания на български държавни контролни органи в лицето на Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, заповед на кмета на община Казанлък след един инцидент, който възникна през 2020 година и в резултат на тези разпореждания Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа", на който е предоставено стопанисването на Паметника на свободата от името на българската държава, извърши се поредица от действия, които доведоха до това, че беше разработен цялостен проект за консервация за реставрация. Той премина през няколко съгласувания със съответните компетентни инстанции и този процес завърши в края на миналата година с издаване на разрешение за строеж. Тоест това е документът, който позволява този ремонт с този проект да бъдат осъществени", каза още Чавдар Ангелов, който заяви, че Националният празник - 3 март, ще бъде отбелязан на паметника.

"Срокът за изпълнение на поръчката е 3 години, но дейностите може да приключат и по-рано", каза още Чавдар Ангелов, който е категоричен, че Националният празник - 3 март, ще бъде отбелязан на паметника: "Чествания ще има!".

За ремонта са обявени две обществени поръчки на стойност 14 млн. лв., като за неочаквани разходи е заложена 20% от сумата.

Заключение

Твърдението, че Паметникът на свободата на връх Шипка ще бъде демонтиран, е НЕВЯРНО. За да бъде опазен монументът, се налага ремонт, който е подготвян повече от 7 години, уточни пред БНР д-р Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа". Монументът е на 94 години, като за тези години са правени един основен и няколко частични ремонта.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00