Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото.

Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и внушава, че става въпрос за конкретно и предстоящо в скоро време заболяване, от което фармацевтичните компании имат сериозен финансов интерес.


Подобни твърдения има и в Инстаграм. "Болестта Х е мистериозната зараза, за която Световният икономически форум ще има среща ДНЕС!" - гласи един от постовете на английски език в Instagram, който само за 2 дни е получил над 2000 харесвания. "Очевидно тя "може да има 20 пъти повече смъртни случаи от COVID." Не забравяйте... те винаги ни казват какво предстои".


В други публикации Болестта Х също се определя като конкретно заболяване, а проруският канал в Телеграм ZaПраVда пише за "нова мистериозна пандемия".


Твърдение: В Давос обсъждат нова смъртоносна зараза, известна като Болест Х, която "скоро ще даде началото на нова п(л)андемия"

В действителност "болест Х" не съществува, което се подразбира и от наименованието ѝ - "Хикс". Става дума за хипотетичен патоген, все още неизвестен на науката, който евентуално би могъл да се появи и да предизвика смъртоносна пандемия. За първи път се обсъжда преди избухването на Covid пандемията през 2018 г. от Световната здравна организация с цел да се начертае план за действие.

Тук може да прочетете публикацията на сайта на Световния икономически форум от 2018 г.

Идеята, че може да възникне смъртоносна пандемия не е нова дори тогава. "От 2015 г. СЗО прилага всеобхватна глобална стратегия за научни изследвания и план за готовност, известен като План на СЗО за научноизследователска и развойна дейност при епидемии,“ пише в сайта на СЗО (линк на английски тук).

СЗО въвежда болестта Х като част от списък с болести, като Зика, Ебола и ТОРС (SARS), които представляват най-голям риск за общественото здраве през 2018 г. Този списък се постоянно се актуализира, като следващата актуализация на списъка с опасните заболявания предстои да бъде направена през 2024 г.

Заключение

Твърдението, че в рамките на Световния икономически форум в Давос обсъждат реално, а не хипотетично заболяване, наречено Болест Х, е НЕВЯРНО. Това е име, дадено на хипотетичен патоген, което се използва, за да се помогне за планирането на бъдещи здравни кризи. Експерти в областта на световното здравеопазване тази седмица говориха в панел на WEF, наречен "Подготовка за болест Х". Наименованието е измислено от Световната здравна организация през 2018 г.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00