Докога ще бъдат сечени български монети?

Снимка: БГНЕС

В споделяна стотици пъти във Фейсбук публикация се твърди, че възпоменателната монета "Света Богородица - Златна ябълка", която наскоро бе пусната в обращение, ще бъде една от последните български монети. Посочва се, че след това монети с номинали в български лев няма да се секат никога повече. 

"Ако правителството остане до края на годината е твърдо решено да прекрати съществуването на българския лев и монети с номинали в български лев няма да се секат повече никога", се казва в публикацията, в която не се споменава изрично стремежа на страната ни към членство в еврозоната.


Твърдение: Монетата "Света Богородица - Златна ябълка" ще бъде една от последните български монети

Докога ще бъдат сечени български монети?

Български монети ще бъдат сечени, докато страната ни използва лева, и ще спрат да бъдат сечени, след като приемем еврото.

Както обясниха за БНР от пресцентъра на Българската народна банка, БНБ ще продължи да възлага отсичането и ще пуска в обращение български разменни и възпоменателни монети с номинална стойност в лева или стотинки до въвеждане на еврото като законно платежно средство в Република България. След приемане на еврото за официална парична единица в страната българските монети и банкноти ще престанат да бъдат законно платежно средство и ще бъдат изтеглени от наличнопаричното обращение, като БНБ ще започне да възлага отсичането и ще пуска в обращение евромонети с българска национална страна, допълват от БНБ. Кога ще се случи това, обаче, все още не е окончателно решено.

Кога България ще спре да използва лева?

България ще спре да използва лева, когато се присъедини към еврозоната и започне да използва единната европейска валута евро. Твърдението, че българският лев ще спре да съществува след края на годината, е обвързано с датата, на която България се стреми да приеме еврото - 1 януари 2025 г. Тя е записана като официална целева дата в Националния план за въвеждане на еврото, актуализиран с Решение на Министерския съвет № 797 от 13.11.2023 г, поясняват за БНР от Министерството на финансите. Влизането на страната ни в еврозоната е дългогодишен приоритет, следван от всички български правителства, управлявали през последните 20 години, и настоящото правителство работи усилено за изпълнението на тази цел, подчертават още от Министерството.

Всички държави членки на ЕС по принцип са задължени да въведат еврото, след като изпълнят критериите за това. Т.е. ангажиментът за бъдещото ни влизане в еврозоната на практика е поет с присъединяването ни към ЕС и е въпрос на време, както и на това България да отговоря на всички изисквания за единната валута.

Решение за влизане на страната ни в еврозоната трябва да бъде взето от Съвета на ЕС и такова все още няма. България засега не отговаря на всички критерии присъединяване към единната европейска валута. По-точно страната ни не отговаря на изискването за нивото на инфлация. Според критериите средният темп на инфлация трябва да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта средния темп на инфлация в трите държави членки с най-добри резултати в областта на ценовата стабилност.

Заключение

Ангажиментът за влизането ни в еврозоната е поет с присъединяването ни към ЕС. След приемане на еврото за официална парична единица в страната българските монети ще спрат да се секат и ще бъдат изтеглени от обращение. Тогава БНБ ще започне да възлага отсичането и ще пуска в обращение евромонети с българска национална страна. Като целева дата за влизане в еврозоната е посочен 1 януари 2025 г., но не е ясно дали това ще се случи тогава или по-късно. Причината е, че страната ни засега не отговаря на всички критерии и решение за присъединяването ни към еврозоната все още няма. Твърдението, че монетата "Света Богордица - Златна ябълка" ще бъде една от последните български монети, е ПОДВЕЖДАЩО, тъй като все още няма ясна дата за приемането ни еврозоната и прекратяване на сеченето на български монети.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е вярно, че президентът Радев рекламира криптоплатформа

Сайт, имитиращ интернет страницата на телевизия бТВ, е публикувал текст с фалшиво интервю от предаването "Лице в лице" с водещ Цветанка Ризова. Неин гост уж е президентът Румен Радев, представен и като предприемач и филантроп, който "натрупал богатство от нова програма за автоматична търговия с криптовалута", се твърди в публикацията (виж..

публикувано на 22.02.24 в 06:00

Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март. "Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и..

публикувано на 19.02.24 в 06:00

Може ли българската литература да стане скучна и ленива?

Споделяна над 1200 пъти публикация във Фейсбук критикува провелата се наскоро конференция в Софийския университет "Св. Климент Охридски" на тема "Леност и скука в българската литература" . Изразеното мнение  в социалната мрежа за конференцията е, че целта ѝ е "да превърне българската литература в синоним на леност, скука, глупост и безумие" (виж..

публикувано на 12.02.24 в 06:00

Участват ли деца от столично училище в проукраинска акция?

„Днес в 12:00 часа в 150-то училище в Дружба 2 се прави това от снимката. Деца веят украинското знаме и викат "Слава Украйна" под съпровода на възпитатели, които ги снимат,“ пише във Фейсбук общинският съветник от партия "Възраждане" Деян Николов. Той публикува и снимка в доказателство на думите си. Този пост от събота, 20 януари, е споделен над..

публикувано на 01.02.24 в 06:00

Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация.  Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация След началото на войната на Русия в Украйна..

публикувано на 29.01.24 в 06:00

Болест Х не съществува, в Давос обсъждат хипотетични сценарии при нова пандемия

Във връзка с дискусия на Световния икономически форум в Давос на 17 януари на тема "Подготовка за Болест Х", многобройни публикации в социалните и традиционните медии алармират, че въпросната Болест Х е реална и непосредствена заплаха за обществото. Една от публикациите гласи: "Световният икономически форум ни готви среща с "Болестта Х" и..

публикувано на 22.01.24 в 06:00

Не е вярно, че Столичната община е отменила честванията за 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев

Широк отзвук получи през последните дни темата за честването на 176-ата годишнина от рождението на Христо Ботев в София. В множество публикации в социалните медии, както и в онлайн изданията на всекидневници, бяха публикувани статии, в които се твърди, че Столичната община е отменила официалните чествания за Деня на Христо Ботев. Първоизточникът на..

публикувано на 15.01.24 в 06:00

Има ли план за демонтиране на Паметника на свободата на Шипка?

Преди повече от 7 години Инспекторатът към министерството на културата с цел опазване на културно-историческото наследство и със заповед на кмета на Казанлък екипът на Национален парк-музей "Шипка – Бузлуджа" разработва цялостен проект за реставрация на паметника. След дълъг период на подготовка официално започва ремонтът на Паметника на свободата..

публикувано на 11.01.24 в 06:00
Проруски протест в Харков, 8 март 2014 г.

Старо видео подвежда за настроенията в Харков спрямо Русия

Скорошен пост в социалната мрежа Фейсбук твърди, че жителите на североизточния град Харков "искат миротворчески руски войски". "НАЙ-ВАЖНОТО ДНЕШНО ВИДЕО!!! ЖИТЕЛИТЕ на ХАРКОВ ИСКАТ МИРОТВОРЧЕСКИ РУСКИ ВОЙСКИ. Това няма да видите по телевизиите. СПОДЕЛЯЙТЕ ИСТИНАТА!", гласи текстът към видеоклип, чийто източник не е посочен.  Твърдение:..

публикувано на 08.01.24 в 06:00

Сатиричен сайт стои зад реклама на мъжка бременна кукла

Потребители във Facebook изразяват възмущение от "произведена серия от бременна мъжка кукла Кен". Споделено е видео, напомнящо на телевизионна реклама, която гласи, че не съществува дефиниция за "жена" и, че "гаджето на Барби (Кен - б.а.) се сдобива с така необходимата и мащабна промяна".    Рекламата е предизвикала вълна от недоволство и през миналата..

публикувано на 28.12.23 в 06:00