Стара снимка внушава, че в София има безплатно паркиране за украински автомобили

Снимка: Фейсбук

Снимка, споделена през последните дни стотици пъти във Фейсбук, внушава, че на паркинг до Националния дворец на културата са обособени безплатни места за паркиране на автомобили с украинска регистрация. 

Твърдение: На паркинга до НДК са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация

След началото на войната на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 г., когато голяма част от европейските държави показаха съпричастност с украинските граждани, Столичната община също въведе редица мерки за подпомагане на бежанците, пристигнали у нас.

Снимката е направена именно тогава. Със заповед на кмета на София от 3 март 2022 г. на моторни превозни средства с украинска регистрация беше дадена възможност временно да паркират безплатно на паркинга при вход "А3" на Националния дворец на културата.

Това става ясно и от пост от 2 март 2022 г., на тогавашния зам.-кмет по транспорта на Столичната община Кристиан Кръстев.

Темата тогава намира отзвук и в редица всекидневници, както може да се види тук, тук, тук и тук.

При обратно търсене на изображения една от първите медийни публикации с въпросната снимка е от сайта София24 (виж скрийншота по-долу) и е с дата 15 март 2022 г.


По това време, освен безплатно паркиране на паркинга зад НДК, от Столичната община въведоха и временен безплатен градски транспорт за бежанците от Украйна.

Проверка на място показва, че към момента подобна табелка на паркинга зад Националния дворец на културата няма.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ 

Твърденето, че на паркинга до Националния дворец на културата в София са обособени безплатни места за автомобили с украинска регистрация, е НЕВЯРНО. Снимката е от 2022 г., когато наистина беше разрешено безплатно паркиране за украински бежанци. Към момента подобна табелка на паркинга край НДК няма.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти: