Вярно ли е, че 3 март липсва от учебник за 2-ри клас?

Снимка: Ани Петрова

В публикация, споделена над 1600 пъти във Фейсбук, се твърди, че в учебника по „Околен свят“ за 2-ри клас, по който учат българчета в чужбина, в урока за българските празници липсва датата 3 март.


"Появиха се кадри на "учебник" за 2 клас за българските училища в чужбина, в който са изброени всички национални празници, дори незнайно защо има и "Нова Година", но не се споменава и дума за 3 март. Според "учебника" няма такава дата или събитие", се казва в публикацията (без редакторска намеса - б.р.).

В публикувано видео е показан урокът, в който фигурират останалите официални празници, но според клипа, не и Националният празник на страната ни - 3 март. Публикацията намери място и в сайта obektivno.bg, но впоследствие е изтрита от там. Няколко публикации също бяха свалени, няколко дни след като бяха споделени.

В една от тях се казва: "3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебника за втори клас на издателство "Просвета". За това алармираха потребители в социалните мрежи. Проверка на сайта на издателството показва, че 3 март липсва от учебника по "Родинознание" за втори клас на "Просвета", както и от учебника за втори клас "Околен свят" на същото издателство".


Твърдение: Националният празник 3 март липсва в учебник за 2-ри клас

Свързахме се с издателство "Просвета", откъдето отговориха, че твърдението, че "в учебника по "Околен свят" за 2-ри клас на Издателство „Просвета – София“, с автори Л. Зафирова и С. Лазарова липсва националният празник 3 март, е злонамерено и лъжливо".

От издателството добавят, че Националният празник на България 3 март е включен в урок № 26, озаглавен "Нашата родина". Учебникът по "Околен свят" обаче от няколко години насам не е актуален - децата във втори клас сега учат "Родинознание".

"В учебника по "Родинознание", който в момента се ползва в училищата, отново в урок № 26, авторите са посочили, че всяка държава има национален празник и това е най-важният официален празник, свързан със значимо събитие от нейната история. В урока ясно е казано: "Националният празник на Република България е 3 март". Наред с този най-важен за страната ни празник, в същия урок № 26, се разглеждат и другите национални символи – знамето, химнът и гербът. На следващите страници, с цел затвърждаване на знанията, има обобщителен урок с календар на официалните празници и 3 март е отбелязан в него", посочиха в отговора си до БНР от издателство "Просвета".
От издателството допълват, че учебниците са одобрени от Министерството на образованието и науката, и напълно отговарят на учебната програма за съответния клас.

Освен това, официалните празници в страната са няколко, сред тях – 1 май, 24 май, 6 септември, 22 септември и др., докато Националният празник е само един и той се чества на 3 март от 1991 г., като Ден на Освобождението на България от османско иго. Затова и 3 март е разгледан в учебника в отделен урок.

Заключение

Твърдението, че 3 март липсва в раздела "Официални празници" на България в учебник за втори клас, е НЕВЯРНО. Урокът присъства и в учебника по "Околен свят", който вече не се използва, и в новия учебник по "Родинознание" на издателство "Просвета" за 2-ри клас, в урок № 26.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00