Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони". 

Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира изображението, вместо да се препубликува директно. Снимката и текстът са взети от меме на френски език, което се появява за първи път през 2022 г. в социалните мрежи. Заживява втори живот и в социалните мрежи през май миналата година, а в България се появява наскоро.


Твърдение: Прадядото на Урсула фон дер Лайен е нацистът Карл Албрехт Оберг

Мемето ни показва известен есесовец - Карл Албрехт Оберг. Биографията му обрисува зловеща картина, това е вярно. Оказва се, че дядото и прадядото на Урсула фон дер Лайен наистина се казват Карл Албрехт - съответно Карл Едуард Албрехт и Фридрих Карл Албрехт.

Фон дер Лайен е внучка на Карл Албрехт (1902-1965), психолог, психотерапевт и физик, известен със своите изследвания на мистичното съзнание. Той разработва нов метод за медитация, основан на автогенния тренинг. Автор е на книгата "Психология на мистичното съзнание" (1951). И определено няма нищо общо с генерала от СС Карл Албрехт Оберг (1897-1965), който е висш ръководител на СС и полицията в окупирана Франция от май 1942 г. до ноември 1944 г. Отговорен е за депортирането на над 40 000 френски евреи по време на Втората световна война, известен е като Касапина от Париж.Оригиналната публикация и снимка на дядото на председателя на ЕК.

Освен, че има съвпадение в имената и дори визуално сходство, двамата мъже също така са починали в една и съща година, 1965 г., но дядото на Фон дер Лайен е роден в Бремен през 1902 г. и умира на 63-годишна възраст, докато нацисткият генерал е роден 5 г. по-рано в Хамбург. Карл Оберг умира във Фленсбург, Западна Германия, 3 години след излизането си от затвора, помилван от президента Шарл де Гол.

Прадядото на Фон дер Лайен Карл Албрехт пък е роден 1875 г. в Бремен. Бил е, също като баща си, търговец на памук. Умира на 77-годишна възраст в Чарлстън, Южна Каролина, откъдето е съпругата му Мери Ледсън Робъртсън. 


От сайта Geneastar виждаме родословното дърво на Урсула фон дер Лайен, където се вижда, че дядото на Урсула се казва Карл Едуард Албрехт, а прадядо ѝ Фридрих Карл Оберг - съответно известен учен психолог и търговец на памук, които нямат  нищо общо с нациста Карл Албрехт Оберг от снимката. 

Заключение

Твърдението, че прадядото на председателката на Урсула фон дер Лайен е генералът от СС Карл Албрехт Оберг, е НЕВЯРНО. И дядото, и прадядото на Фон дер Лайен се казват Карл Албрехт, но нито един от двамата не е нацисткият генерал, известен като Касапина от Париж.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00