Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

Снимка: БГНЕС

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство.

"Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се каже, че в България е имало османско робство или османско владичество", се казва в поста (виж скрийншота по-долу). 


Твърдение: Според програмата по история за VI клас в България не е имало османско робство или османско владичество

Според публикацията в четвъртата тема по история в проекта за VI клас, озаглавена "Османската империя и българите“, се включват подтемите "Държавност", "Общество и всекидневен живот", "Култура и културно наследство" и "Религия". Едно-единствено изречение, се твърди в поста, загатвало, че въпросното съжителство не е било съвсем доброволно. То гласи, че темата "представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт", допълва публикацията в социалната мрежа.

От Министерството на образованието и науката бяха категорични, че твърденията в публикацията във Фейсбук са неверни.

Учебната програма по история и цивилизации е утвърдена със Заповед РД №09-300/17.03.2016 г. и е в сила от учебната 2017/2018 г., обясниха от ведомството. Програмата е публикувана на официалната страница на Министерството на образованието и науката. Общодостъпна е за всички български граждани и може да се види, че написаните твърдения са неверни, посочват още от министерството.


Тема 4 в програмата е озаглавена "Българските земи под османска власт (XV-XVII в.)" и наистина включва подтемите "Държавност", "Общество и всекидневен живот", "Култура и културно наследство" и "Религия". Никъде не става дума за "съжителство между традициите на християни и мюсюлмани", нито за "взаимни влияния между културите на християнството и исляма" и "османската власт". В раздела за "Компетентности като очаквани резултати от обучението" за тема 4 присъства изречението, че ученикът трябва да може "представя съпротивителните действия на българите срещу османската власт". Също така той трябва да "разбира ролята на християнската религия за съхраняване на българската народност“, да „обяснява по зададени показатели ролята на манастирите за съхраняване на българския народ“, да „разбира ролята на семейството и рода за съхраняването на народността“, да „описва процесите на ислямизация и техните резултати“ и др.

Урок от учебник по история за VI клас за хайдутите и български въстания срещу османската власт.

От Министерството на образованието и науката подчертават, че е недостойно да се използват социалните мрежи за разпространяване на фалшиви новини. Непочтено е към хората да се отправят послания, които уронват престижа на държавна институция, допълват от МОН и призовават да не забравяме, че в социалните мрежи са и учениците, младите хора, към които сме отговорни да ги възпитаме в родолюбие.

Колкото до споменатата в поста пресконференция, тя е от 2016 година. След нея тогавашният заместник-министър на образованието Диян Стаматов уточнява, че османско "иго" и "владичество" остават термините в програмата по история (виж тук и тук), а "робство" - в литературата. Друг тогавашен заместник просветен министър - Ваня Кастрева, обяснява тогава в свое интервю, че терминът "съжителство" в учебната програма е въведен доста по-рано и има предвид реално съжителство на българите с други общности - турци, евреи, роми, арменци.

Заключение: 

Твърдението, че според програмата по история за VI клас в България не е имало османско робство или османско владичество, е НЕВЯРНО. В действащата програма по история е включена темата за османското владичество и съпротивителната борба на българите срещу османската власт.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00

Япония не е въвеждала нова образователна система само с 5 предмета

Според споделена над 1300 пъти публикация във Фейсбук в Япония стартира нова образователна система, която ще обучава децата като "граждани на света", а не само като японци. "Учениците ще разберат и приемат различните култури и хоризонтът им ще бъде глобален, а не национален...ще изучават само 5 предмета", се казва още в публикацията (виж..

публикувано на 07.03.24 в 06:00
Урсула фон дер Лайен

Има ли Урсула фон дер Лайен прадядо нацистки генерал?

Споделяна стотици пъти публикация във Фейсбук "уличава" председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в "нацистко минало". Постът твърди, че "прадядото на Фон дер Лайен по бащина линия е Карл Албрехт Оберг, есесовец от висшите ешелони".  Постът представлява колаж на снимка с текст и в част от случаите се разпространява като се копира..

публикувано на 04.03.24 в 06:00

Снимка от Унгария показва "изобилието" в магазините в НРБ

Споделяна над 1000 пъти снимка във Фейсбук, която уж показва хранителен магазин у нас през 80-те години на миналия век, отново се радва на интерес   в социалната мрежа (виж и  скрийншотa по-долу). "Хранителен магазин от времето на соца . 80-те . Когато според някои е било голямото нямане", гласи обяснението към фотографията...

публикувано на 29.02.24 в 06:00

Готви ли се НАТО да нападне Русия?

Темата за евентуално нападение на НАТО над Русия стана все по-коментирана през последния месец. Повод се превърна започналото в края на януари учение "Непоколебим защитник 2024" (Steadfast Defender 2024), което ще продължи до края на май.  Българският сайт  lupa.bg тълкува учението като подготовка за нападение над Русия и съобщава в заглавие от..

публикувано на 26.02.24 в 06:00