Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook.

"Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България". 

Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти.
Освен в тази Facebook публикация цитатът от снимката се открива и в заглавие на информация от сайта budnaera.com. В текста по-долу обаче не се споменава България в подобен контекст. 

Твърдение: Чехия няма да приеме еврото и призовава да не се бърка с България 

В момента премиер на Чехия е Петър Фиала от десноцентристката коалиция "Заедно", спечелила парламентарните избори през октомври 2021 г. Търсене в интернет търсачките не дава резултати с подобно негово изказване. Такова обаче има от бившия премиер - Андрей Бабиш, което е цитирано от руската държавна информационна агенция ТАСС

През юни 2019 г. на работно посещение в Словакия Бабиш казва, че Прага свързва своя икономически ръст със запазването на националната си валута и не планира да приеме еврото. "Чехия, за разлика от Словакия, не планира да приема еврото", е категоричен тогавашният чешки премиер. По неговите думи отказът на Чехия от преминаване към еврото е свързан "със сериозните проблеми, които изживява еврозоната". В цитираното изказване липсва призив Чехия да не се сравнява с България.

Какви са намеренията на Чехия за еврото?

Вече 20 години Чехия е член в ЕС и запазва националната си валута – чешката крона. Страната се ангажира да приеме еврото, без да фиксира крайни срокове. В последно време обаче дебатът за приемането на единната валута става все по-интензивен.

В новогодишната си реч чешкият президент Петър Павел, който пое поста през март 2023 г., заяви, че е време да се предприемат конкретни стъпки, които да доведат до това Чешката република да изпълни ангажимента си за приемане на еврото. Според Павел единната валута е "логично бъдеще".

Впоследствие през февруари пред брюкселското издание Euractiv министърът по европейските въпроси Мартин Дворжак заявява, че дискусията в Чехия за присъединяване към еврозоната е напреднала значително. 

След среща между лидерите на управляващата коалиция е решено да се изготви анализ на евентуалното влизане на Чехия в Европейския валутен механизъм  (ERM II), което е предварително условие за приемане на общата валута на ЕС. Анализът трябва да бъде изготвен до октомври 2024 г. 

"Правителството ще вземе решение за по-нататъшни действия въз основа на тези анализи и икономическите резултати от 2024 г.", посочи официално премиерът на Чехия Петър Фиала.

Решението ще зависи от бъдещите правителства. Мандатът на настоящото правителство изтича през 2025 г. Решението ще бъде повлияно и от обществените настроения. Според последния публикуван Евробарометър от пролетта на 2023 г. 54% от чехите са против приемането на единната европейска валута, а 44% одобряват идеята.
Заключение

Твърдението, че чешкият премиер е заявил, че Чехия няма да приеме еврото, "за да умори народа си от глад" и е призовал да не се сравнява страната с България, е НЕВЯРНО. Против приемането на еврото е бил бившият премиер Андрей Бабиш, но той не е сравнявал страната с България и цитираното изявление не отговаря на истината. След решение на управляващата коалиция през октомври тази година се очаква да бъде готов анализ на евентуалното влизане на Чехия в Европейския валутен механизъм (ERM II), което е предварително условие за приемане на общата валута на ЕС. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00
Американска бойна машина на пехотата

Превозват ли се танкове през наша територия до Украйна?

От началото на войната в Украйна придвижването на военна техника на територията на България често поражда притеснени коментари и твърдения в онлайн пространството, свързани с опасенията от въвличането на България във военни действия. Преди година например присъствието на американски военни в София предизвика притеснения, че се разполагат сили на САЩ в..

публикувано на 25.03.24 в 06:00

Наистина ли в учебника по история за VI клас пише, че не е имало османско робство?

В споделена над 1500 пъти публикация в социалната мрежа Фейсбук от 1 февруари т.г. внушава, че в учебниците по история за VI клас се учи за "съжителство между християни и мюсюлмани", вместо за османско владичество или робство. "Според проект за нова програма по история за VI клас, публикувана от Министерството на образованието и науката, не може да се..

публикувано на 21.03.24 в 06:00

Текзит: Наистина ли Тексас е на ръба на отцепване от САЩ?

Тексас - размирното дете на САЩ, е отново в устата на желаещите разпада на "Империята на злото". През социалните мрежи преминаха множество публикации, които убеждават читателя, че моментът е настъпил - Щатът на самотната звезда да възвърне статута си на независима република и с това ще катурне къщата от карти на Съединените щати. Повод за..

публикувано на 18.03.24 в 06:00