Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната - "частично обезмаслен прах" от домашни щурци и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии.

Това не са първите насекоми, разрешени за употреба в хранителната промишленост. Такива има и за продукти, получени от скакалци, ларви и др. Тези храни се определят като "нови", тъй като, според информация от ЕК, не са били консумирани в значителна степен от хора в ЕС преди 15 май 1997 г. Именно тогава влиза в сила първият регламент за новите храни.

В публикация, споделена стотици пъти през последните месеци, се твърди, че всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми и трябва да бъдем внимателни. Можем да я видим както в публикации във Фейсбук, така и в традиционни медии (виж тук и тук).


Твърдение: Всички храни, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми

Е120 и Е904 наистина се произвеждат от насекоми, но са въведени в хранителната промишленост далеч преди регламента на Европейската комисия.

E120 е обозначението на червения оцветител кармин и е познат на човечеството от около 1500 години. Думата "кармин" е използвана като име на цвят още през 1799 г. Древните индийци са го използвали за боядисване на платове. Оцветителят се извлича от сушени насекоми Кохинил, които живеят на повърхността на някои растения.


Снимка: Харвардски музей за наука и култура

Счита се, че от всички багрила карминът или кохинилът, както също е известен, е най-податлив на термична обработка. Масово се използва от 90-те години като оцветител на различни напитки, салами, филета, мармалади, желирани бонбони и др. Карминът често се използва и в козметични и лекарствени продукти. За да се получи 1 фунт червена боя, са необходими 70 000 насекоми кохинил, което преди масовото му култивиране, го прави особено скъп. Кохинилът е бил основен източник на доходи за испанската корона. Грам от него е бил много по-ценна стока от захарта, което го прави особено доходоносен за презокеанската търговия през вековете.

В Европейския съюз употребата на кармин в храни се регулира от директивите на Европейската комисия, уреждащи хранителните добавки като цяло и в частност оцветителите за храни и изброени под имената Cochineal, Carminic киселина, кармини и естествено червено като добавка E120, в списъка на одобрените от ЕС хранителни добавки. Директивата, уреждаща оцветителите за храни, одобрява употребата на кармин само за определени групи храни и определя максималното количество, което е разрешено. Оцветителят кармин може да предизвика силна алергична реакция.

Директивата на ЕС 2000/13/ЕО относно етикетирането на храните, налага кармините, както и всички хранителни добавки, да бъдат включени в списъка на съставките на даден хранителен продукт с неговата категория, добавка и посоченото име или номер на добавката, което е или като хранителен оцветител кармин или като хранителен оцветител E 120 на местния език на пазара, на който се продава продуктът.

От януари 2012 г. EFSA промени начина, по който разрешава използването на кармин E120 за фармацевтични продукти. EFSA изрази загриженост относно нарастващия брой алергични реакции към кармин, получен от насекоми.

Подобно на Е120, Е904 също се добива от насекоми. Той е природна смола, която се произвежда от щитоносни въшки. Също се използва в хранително-вкусовата промишленост, предимно като глазиращ агент за пресни плодове. 


Снимка: Pixabay

В Решение № 58 на Европейския Съвет на икономическата комисия от 20 юли 2012 г., който регламентира изискванията за безопасност на хранителни добавки, ароматизанти и технологични помощни средства са описани храните, в които може да се използва Е904 – шеллак. Това са пресни цитрусови плодове, пъпеши, ананаси, праскови, круши, ябълки (повърхностна обработка); бонбони, сладкиши, шоколад, брашнени сладкарски изделия, покрити с шоколадова глазура; дъвки; сухи зърнени закуски, ядки в съответствие, кафе на зърна; бял и жълт пчелен восък, и др.


Снимка: sciencephoto

Задължително условие е добавките и оцветителите да бъдат обозначени в етикетите на храните. Добавките в хранителните продукти могат да се ползват след получаването на разрешение от Европейската агенция за безопасност на храните, каквото се издава само ако е доказано, че веществото е напълно безвредно за здравето.

Заключение

Твърдението, че храните, които имат символи Е120 и Е904, съдържат насекоми е ВЯРНО, но МАНИПУЛАТИВНО, тъй като са въведени в хранителната промишленост далеч преди първия регламент на Европейската комисия за новите храни. Добавят се от десетки години в хранително-вкусовата промишленост, медицината, фармацията и козметиката. Задължително трябва да бъдат описани на етикетите, тъй като могат да предизвикат алергични реакции. Според National Geographic, общо 2100 вида насекоми са част от менюто ни всеки ден.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00