Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава честоти, подобни на човешките.


Публикацията генерира голям брой коментари, според които това не са "глисти, а наночастици", а авторът на публикацията обяснява на коментиращите, че странното създание е инфестирало телата на хората. 

Според някои от коментиращите създанието от видеото е не червей, а наночастица. 


Според други тези микроорганизми може да бъдат открити във ваксините. Една от тезите е, че това е представител на "агресивни паразити с изкуствен интелект, които нахлуват в централната нервна система, за да наблюдават мисловните модели на хората, така че да могат да ги имитират". 
 Твърдение: Китайски учени са открили генетично модифициран червей, който не може да бъде унищожен. Той се намира в телата на хората и е агресивен паразит с изкуствен интелект

Търсене в Гугъл показва оригиналната публикация в ТикТок на потребител с име chaihuatto2, която е отпреди два месеца. Текстът към нея гласи: „Чудесен живот, ротифери. 600-кратно увеличение“. „Чудесен живот“ (Wonderful Life) е заглавието на книга от Стивън Джей Гулд, палеонтолог от Харвард, който през 1989 г. пише за еволюцията на камбрийската фауна.

Зловещото на вид създание от микроскопското видео всъщност е вид зоопланктон, наречен ротифери или ротатории. Открити са от холандския естествоизпитател и един от бащите на научната микроскопия Антони ван Льовенхук в края на XVII век. Има ги на всички континенти, населяват предимно сладки, но също и солени води. Хранят се с микроорганизми и едноклетъчни водорасли. По този начин служат като филтър в очистването на водата. Описани са в "Кратка зоология" на Тодор Генов, Вълко Бисерков, Бойко Георгиев, изд. 2002. 

Видът от видеото е въртящ се ротифер Limnias melicertaПодобни на въпросния видеозапис може да се видят в специализирани сайтове, като SciencePhotoLibrary, или на фейсбук страницата на Екипа по хидробиология и мониторинг на водите в Института по биология, биотехнология и опазване на околната среда към Факултета по природни науки на Силезийски университет в Катовице. Там видеото е публикувано със следното описание: "В продължение на последната публикация и на факта, че ротиферите (rotifera) се характеризират с ротиферен апарат (откъдето, между другото, произлиза и името им), бихме искали да представим видео, показващо седящ вид ротифери - Limnias melicerta, вид, който отбелязахме и в пробите от наскоро публикуваната статия. Видеото беше записано от нас, докато подготвяхме материала за нашия курс по хидробиология." 

Ето стопкадър от друга публикация във Фейсбук

 

Това, което в един от коментарите е оприличено на „циркуляр“, се нарича корона. Биещите реснички на короната създават впечатлението за движещи се зъбни колела. С тяхна помощ Limnias melicerta вкарва в устата си микроорганизмите, с които се храни. Този вид ротифери си изграждат кафеникави, прозрачни тръбички, в които може да се скрият при опасност.

Заключение

Твърдението, че китайски учени са открили генетично модифициран червей, който е практически неунищожим и живее в телата ни, е НЕВЯРНО. Микроскопският видеозапис, представен за "доказателство" на твърдението, е изображение на вид зоопланктон, чието съществуване е известно на науката от стотици години. 

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheckПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сара Миликен (в средата) заедно с подгласнички в конкурса.

Мис Алабама Сара Миликен е коронясана, но в друг вид конкурс

Скорошното коронясване на наднормената госпожица Сара Миликен за Мис Алабама предизвика информационно земетресение и вълна от вторични трусове във всички социални мрежи, сайтове, електронни медии, таблоиди и дори по-сериозни периодични издания. В България снимката на Миликен също обиколи както социалните мрежи, така и някои вестници и..

публикувано на 08.07.24 в 06:00

Има ли инвазия на медузи по българското Черноморие?

Висока концентрация на медузи в Черно море показва видео в TikTok с хиляди гледания. Не се уточнява откъде и откога е заснето, но сред хаштаговете на видеото е и #България. Към 25 юни видеото е гледано над 725 900 пъти, споделяно над 10 000 пъти и харесано от близо 36 000 потребители.  Сред коментарите има и въпроси за точното местоположение на..

публикувано на 01.07.24 в 06:00
Батмобилът от филма

Украинци парадират с Батмобил в Монако?

Споделена наскоро над 1800 пъти публикация с видео във Фейсбук твърди, че неизвестни украинци парадират в Монако с реплика на Батмобила от филма на Тим Бъртън "Батман" (1989 г.), в който супергероят е изигран от Майкъл Кийтън. "Украинските "служители" вече се чудят как да демонстрират богатството си. Батмобил в Монако, с украински..

публикувано на 24.06.24 в 06:00

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията.  Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят...

публикувано на 14.05.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00