Не, Унгария не забранява еврото до 2078 г.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В споделена десетки пъти публикация в различни Фейсбук групи се твърди, че Унгария е забранила еврото до 2078 година. Не са дадени подробности в какъв смисъл и поради какви причини има такава забрана, няма и посочен източник на информацията. 


Коментари под поста показват, че много потребители вярват на написаното и го подкрепят.

Твърдение: Унгария е забранила еврото до 2078 г.

Унгария е член на Европейския съюз от 2004 г., но към момента все още не е член на еврозоната и националната валута форинтът не е част от Европейския механизъм за обменни курсове (ERM II). Правителството на Виктор Орбан няма и целева дата за приемане на еврото.

Позиция за евентуално въвеждане на еврото е изразена през миналата година от управителя на Националната банка на Унгария (Magyar Nemzeti Bank, MNB) Дьорд Матолчи.

През юни той е заявил, че Унгария не бива да обмисля сериозно приемането на еврото преди 2030 г., тъй като присъединяването към зоната на единната валута, преди икономиката ѝ да е надлежно подготвена, би имало обратен ефект. Според Матолчи когато Унгария достигне около 90% от средното ниво на ЕС по отношение на икономическото развитие, тогава приемането на единната валута може да бъде поставено на дневен ред.

"Опасно е да се влиза в клуба на богатите, докато икономиката не е подготвена за това.(...) Може би около 2030 г. или малко по-късно бихме могли да достигнем 90% от средното ниво на ЕС по отношение на развитието, тогава си струва да влезем (в еврозоната), тъй като еврото има много предимства", заяви Матолчи пред държавното унгарско радио.

"20 държави вече са въвели еврото и в един момент нашата страна трябва да ги последва", подчертава още гуверньорът.

През август 2023 г. министърът на финансите Михали Варга също заяви, че е рано да се говори за приемане на еврото. По думите му е важно да се възстанови балансът в икономиката, а фискалната политика трябва да е насочена към намаляване на дефицита и публичния дълг.

Гюла Плешингер, който е член на Паричния съвет на Националната банка, също потвърждава, че Унгария е далеч от присъединяване към еврозоната, тъй като не може да изпълни дори критериите от Маастрихт

През ноември 2023 г. в отговор на въпрос от член на парламента какви условия са необходими за въвеждането на еврото, които Унгария не може да изпълни, управителят на Националната банка Дьорд Матолчи пише, че банката е „ангажирана с успешното и безопасно въвеждане на еврото в Унгария“. Икономиката на страната обаче „все още не е на правилното ниво на зрялост за еврото“. Към този момент няма да бъдат изпълнени и критериите от Маастрихт, защото инфлацията и дългосрочните лихвени проценти в Унгария са над горната граница. Централната банка обаче е разработила набор от условия за присъединяване към еврозоната, състоящ се от няколко променливи, наречен Маастрихт 2.0.

Проучване на Евробарометър от пролетта на 2023 г. показва, че 72% от унгарците одобряват идеята за присъединяване към еврозоната.


Междувременно тази година проучване на Германско-унгарската индустриално-търговска камара показа, че подкрепата сред германските инвеститори в Унгария за въвеждане на еврото в страната е стигнала до най-високото си ниво от 13 години. 73% от 241 инвеститори, анкетирани между 19 февруари и 20 март 2024 г., са "за", което е рязко нагоре от ниски нива от около 50% през 2016 и 2017 г. Германските компании са едни от най-големите работодатели в Унгария, като наемат повече от 220 хиляди работници. Това е 10% от цялата работна сила, работеща в частния сектор на страната.

Заключение

Твърдението, че Унгария е забранила еврото до 2078 година, е НЕВЯРНО. Няма никаква информация за подобно решение през последните месеци. Към момента правителството на Виктор Орбан няма целева дата за приемане на еврото, нито е обявило забрана за въвеждането му. Липсва и официална позиция на правителството относно вероятностите за въвеждане на общата европейска валута, която да замени унгарския форинт. Управителят на централната банка Дьорд Матолчи потвърждава решимостта на Банката да приеме еврото, но не преди 2030 г. За момента Унгария не отговаря на необходимите критерии за въвеждане на единната европейска валута.

------------------

Екипът на БНР за проверка на факти поема ангажимент за проверка на твърдения, които могат да подведат слушатели и читатели по важни теми. Сигнали можете да изпращате на имейл reporter@bnr.bg Други материали от Екипа за проверка на факти на БНР може да прочетете на https://bnr.bg/factcheck

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Принтери или компютри са машините за гласуване?

Дискусията по въпроса принтери или компютри са машините за гласуване у нас се разгоря с пълна сила миналата година, когато имаше и парламентарни и местни избори, но коментари имаше и в месеците преди очакваните евроизбори на 9, които се оказаха вот 2 в 1 (виж тук , тук и тук ). В публикации, разпространени в социалните мрежи, се..

публикувано на 17.06.24 в 06:00

Япония не е искала разследване за "иРНК геноцид"

В споделена над 170 пъти публикация във Фейсбук се твърди, че "Япония призовава за криминално разследване на „иРНК геноцид“ от глобалисткия елит". "Най-старшият онколог в Япония призова за официално разследване на умишления масов геноцид на милиони хора чрез иРНК ваксини срещу COVID-19", се казва още в публикацията, която придружена от..

публикувано на 03.06.24 в 06:00
Мишел Обама

Впуска ли се Мишел Обама в надпреварата за президент на САЩ?

Мишел Обама, съпруга на експрезидента на САЩ Барак Обама, се включва в тазгодишната кандидатпрезидентска надпревара на мястото на Джо Байдън – това твърдение отдавна се появява в традиционни и социални медии в САЩ, Русия и други държави, а сравнително отскоро се прокрадва и в България (виж тук и тук ). Твърдение: Мишел..

публикувано на 27.05.24 в 06:00

Вярно ли е, че преди 1989 г. износът на едно ТКЗС за година е бил колкото днес на цяла България?

В различни публикации, споделени в социалните мрежи стотици пъти, се твърди, че преди 1989 г. само едно ТКЗС (Трудово кооперативно земеделско стопанство) у нас е изнасяло за година толкова плодове и зеленчуци, колкото сега е износът на цяла България. През последните години подобни твърдения периодично се споделят в социалните медии, като..

публикувано на 20.05.24 в 06:00

Геннoмодифициран червей или жива наночастица? Микроскопско видео всъщност показва зоопланктон

Нов страшен и неунищожим паразит са открили китайски генетици, според публикация в социалните мрежи. Авторът е качил във Фейсбук видео от ТикТок, на което от нещо като тръбичка изскачат две въртящи се сфери, подобни на зъбчати колела. "Какво прави това в нас?" – пита той. Според него съществото е генетично модифициран червей, който издава..

публикувано на 29.04.24 в 06:00
Туристи разглеждат пържени насекоми на щанд в Банкок, 18 октомври 2018 г.

Да, ядем насекоми от десетки години, вълненията са закъснели

След като в началото на миналата година Европейската комисия одобри пускането на пазара на два вида насекоми в храната -  "частично обезмаслен прах" от домашни щурци   и малък брашнен червей, вълна от дезинформация за насекомите в храните периодично се появява в традиционните и социалните медии. Това не са първите насекоми, разрешени за..

публикувано на 22.04.24 в 06:00

Казал ли е чешкият премиер, че еврото ще умори народа му от глад като в България?

Публикация с предполагаем цитат на чешкия премиер за приемането на еврото става все по-популярна във Facebook. "Чешкият премиер: Няма да приемаме  еврото, за да уморим народа си от глад. Не ни бъркайте с България".  Публикацията (виж скрийншота по-долу) е споделена близо 3000 пъти. Освен в тази Facebook публикация цитатът от..

публикувано на 15.04.24 в 06:00
Последен ден на

Наистина ли в Исландия отхвърлят културата на бързо хранене?

Публикувана наскоро и споделена над 1600 пъти публикация във Фейсбук внушава, че веригата заведения за бързо хранене "Макдоналдс" е била закрита в Исландия, тъй като исландците "отхвърлят културата за бързо хранене". В Исландия няма "Макдоналдс" от 31 октомври 2009 г., а последният продаден от веригата сандвич е в музея, се казва още в..

публикувано на 08.04.24 в 06:00
Столични студенти поднасят Гирлянда на славата пред Братската могила по случай 8 декември, София, 9 декември 1977 г.

Как снимки от чужбина илюстрират живота в НРБ

Групи във Фейсбук с десетки хиляди последователи активно подхранват носталгични настроения по социализма и припомнят на потребителите на социалната мрежа колко "хубав, евтин, уреден и спокоен" е бил животът в Народна република България. Обикновено за тази цел модераторите използват фотографии от миналото. Но снимки, които уж би трябвало да..

публикувано на 01.04.24 в 06:00

Не е вярно, че преди 70 г. в България е произведен първият антибиотик в света

В скорошна публикация, предизвикала стотици реакции във Фейсбук, се твърди, че преди 70 години в България е произведен първият антибиотик в света.  Твърдението вероятно идва от статия , споделяна хиляди пъти в социалната мрежа, която извежда следното заглавие: " Пеницилинът, първият антибиотик в света, за пръв път е произведен в България на..

публикувано на 28.03.24 в 06:00