Холандия е на 1/4 финал след невероятен обрат за 3 минути срещу Мексико

Хунтелаар се превърна в герой за Холандия при обрата срещу Мексико на 1/8 финала на световното
Снимка: FIFA

Отборът на Холандия се класира за 1/4 финалите на Световното първенство след инфарктен обрат за 2:1 над Мексико на стадиона във Форталеза. Джовани Дос Сантос изведе мексиканците напред в 48-ата минута, а Уесли Снайдер в 88-ата и Хунтелаар в добавеното време от дузпа пратиха оранжевите в следващата фаза, в която ще срещнат победителя от двубоя Коста Рика - Гърция. От своя страна Мексико отпадна за шести пореден път на 1/8 финалите на световно първенство и не успя да подобри най-доброто си постижение.

Мексиканците започнаха по-настойчиво и заиграха в половината на холандците, а Лаюн опита два далечни удара без успех. Още в 9-ата минута Луис ван Гаал направи принудителна смяна заради контузията на Найджъл де Йонг, а на негово място се включи Бруно Мартинс Инди. Той заигра като краен защитник вляво, а Блинд мина в халфовата линия. Първият по-добър шанс за холандците бе в 21-вата минута, но Вийналдум не игра добре с глава в наказателното поле. Минута по-късно Ариен Робен се опита да си изпроси дузпа, но португалският арбитър Педро Проенса не отсъди такава. Дузпа за европейците обаче имаше в добавеното време на първата част - Робин ван Перси подаде към Робен, който беше повален от Ектор Морено и Рафаел Маркес, но реферът отново не посмя да отсъди наказателен удар.

3 минути след подновяването на играта Джовани Дос Сантос реализира невероятен гол - избяга от Блинд и с удар от над 20 метра намери левия ъгъл на Силесен - 1:0. 10 минути по-късно Де Врий засече топката след корнер, но ударът му от три метра бе спасен от вратаря Очоа, а след това се отби от гредата. Едва 2 минути преди края натискът на "лалетата" даде резултат - след корнер резервата Хунтелаар свали топката към непокрития Снайдер, който със силен удар не остави шансове на Очоа. В добавеното време Робен надбяга двама защитници, за пореден път се строполи в наказателното поле след съприкосновение с капитана на мексиканците Рафаел Маркес и съдията отсъди дузпа. Хунтелаар отбеляза за пълния обрат - 2:1 и Холандия е на 1/4 финал.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!