Бразилия и Германия излизат в битка за финала на Мондиал 2014

Снимка: fifa.com
Бразилия и Германия излизат тази вечер на стадион "Минейрао" в първия полуфинал на Мондиал 2014.

Тиаго Силва и Неймар пропускат мача за бразилците. Защитникът получи жълт картон и е наказан, а голмайсторът на тима беше контузен от Хуан Сунига и е аут до края на първенството.

Германците стигнаха до голямата четворка след трудни победи срещу Алжир и Франция, но Йоахим Льов е убеден, че възпитаниците му ще покажат най-доброто от себе си точно срещу домакините. На последните два мондиала Бундестимът се препъна точно на полуфиналите и сега всички са пределно мотивирани да се доберат до големия финал.

Бразилия и Германия са се срещали на световни първенства само веднъж, но на финал. Това стана през 2002-ра година, когато с два гола на Роналдо южноамериканците се наложиха с 2:0 и спечелиха петата си титла. Бразилците имат в историята си 6 полуфинала, в 5 от които са излизали като победители. В това отношение германците са рекордьори - цели 11 пъти маншафтът е стигал до голямата четворка, а балансът му е 6 победи и 5 загуби.

Най-коментираната тема в дните преди двубоя беше травмата на Неймар. Звездата на Бразилия има счупен прешлен в гръбначния стълб и беше принуден да напусне лагера на отбора. Сколари не пожела да разкрие кой ще е неговият заместник, но по всяка вероятност в титулярния състав ще се появи Вилиан. Атаката със сигурност ще бъде водена от неубедителния Фред, а зад него ще действат Оскар и Хълк. Отсъствието на капитана Тиаго Силва в сърцето на отбраната ще бъде компенисрано от Данте, който ще се изправи срещу голяма част от съотборниците си в "Байерн" (Мюнхен).

Йоахим Льов ще разчита на състава, който започна срещу Франция, като единствената промяна може да е включването на Лукас Подолски на мястото на Мирослав Клозе. Ветеранът обаче със сигурност ще се появи през второто полувреме и ще направи нов опит да стане едноличен голмайстор в историята на световните първенства. Капитанът на Бундестима Филип Лаам отново ще е десен бек, а отляво ще действа Бенедикт Хьоведес. Бастиан Швайнщайгер и Сами Кедираще са двойката вътрешни халфове, а пред тях ще играят Подолски, Месут Йозил и Тони Кроос. В предни позиции ще стартира Томас Мюлер.

До момента Бразилия и Германия са се срещали 21 пъти, като балансът е изцяло в полза на "селесао" - 12 победи срещу 4 загуби и 5 равенства.

Съдия на мача в Бело Оризонте ще е мексиканецът Марко Антонио Родригес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!