Гърция - основна тема на световните финансови пазари

Еврото спадна днес, поразено от гръцките планове за референдум относно членството в еврозоната. На пазара играчите очакват нови понижения на единната валута през следващите месеци.

Еврото губи позиции, защото вниманието на всички е насочено към Гърция и никой не обърна внимание на вчерашното заседание на Федералния резерв в САЩ, което завърши с решение да не се предлагат засега нови стимули. ФЕД оповести, че все пак обмисля възможността да изкупи нов ипотечен дълг, за да стимулира изпитващата трудност икономика.

Единната валута спадна до 1.3665, приближавайки по този начин триседмичното дъно от тази седмица на 1.3608, но в обедните часове се покачи до 1.3745. Силна подкрепа ще оказват нивата при 1.3566, където се намира 0.618% ритрейсмънт на покачването през октомври. Анализаторите са изключително негативно настроени към еврото и виждат малко възможности за негово по-сериозно покачване. Сред тях влизат невероятни сценарии, като европейските държави и МВФ да се споразумеят за безусловно финансиране на Гърция, докато страната реши вътрешните си проблеми, но това са крайно абсурдни варианти. Нещо повече. Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози съобщиха на Гърция, че няма да получи нито цент, докато не реши дали иска да остане в еврозоната. Това кара мнозина коментатори да очакват нива от 1.30 в евро/долар до края на годината, като не изключват и по-силен спад, ако станем свидетели на гръцкия фалит, който излезе извън контрол.

Австралийският долар падна срещу американския си съименик и котировките днес по обед бяха 1.0270, а понижението се засили при разпродажбата на опции. Ниската ликвидност на пазара допълнително усили движението. Борсите в Япония не работиха, тъй като в страната има официален празник.

Долар/йена продължава да се търгува в тесен рейндж на нива около 78. Тук интерес предизвикват евентуални нови интервенции от Япония, ако йената поднови растежа си на валутните пазари. В понеделник Токио продаде рекордните 7.7 трилиона йени при огромната интервенция.  

Еврото понася сериозни удари тази седмица, след като гръцкият министър-председател заяви, че ще има референдум относно договорения план с Европа през миналата седмица. Инвеститорите се опасяват, че гръцките избиратели могат да попречат на спасителния план. Пазарите въобще не се почувстваха комфортно и от новините, че Гърция ще проведе референдума на 4 или 5 декевмври, което означава нови 4 седмици на несигурност.

Въпреки че нови развития в европейската общност вероятно ще доведат до по-голяма волатилност и вероятно до спад на европейската икономика, заплахата е по-скоро в среднсрочен план, тъй като за другите страни е трудно да редуцират фискалните си дефицити. Според мнозина ЕЦБ е единствената институция, която разполага с достатътчно мощ да рагира. Днес банката има редовно заседание и след него вероятно ще успокои пазарите, за да не ескалира кризата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25