Притокът на капитали в Китай започва да се превръща в отлив

Китайската икономика "страдаше" години наред от огромни капиталови притоци, но теченията, които доведоха до увеличение на паричното предлагане, се обръщат заради забавения световен икономически растеж.

През последните два месеца капиталите изтичат. Ако това продължи, предизвикателството през Китайската народна банка ще бъде да пренастрои политиката си за поддържане на достигнатите нива на растеж, да не спаднат прекалено много. Това няма да е лесно постижение за политици, обучени да поемат парични притоци, възлизащи средно на 256 милиарда йена всеки месец след юли 2005 година, но които нямат опит да боравят с изтичащи капитали.

Последните развития индикират за значителна промяна в заобикалящата среда по отношение на монетарната политика. От двойния излишък към по-балансирана външна позиция. Така ситуацията, при която Централната банка пасивно отпуска ликвидни средства в икономиката, ще се промени. Тя вероятно ще трябва да произвежда пари по по-активен начин.

Най-вероятният вариант е да бъдат изкарани пари, които ще оперират през проста реверсия на увеличението на сумите на търговските банки, които трябва да поддържат като резерви. Същият инструмент беше използван, когато се източваше излишната ликвидност, създавана от капиталовите притоци.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27