Коментарите на Фич притиснаха еврото

Еврото падна почти до 16-месечното дъно срещу долара, след като рейтинговата агенция Фич заяви, че ЕЦБ трябва да направи повече в борбата с дълговата криза.

Инвеститорите така или иначе са предпазливи преди срещата на ЕЦБ и аукционите в Испания и Италия по-късно през седмицата и тези коментари бяха достатъчни да провокират продажби на еврото след оказалото се кратко теглене на печалби от късите евро позиции.

Според Фич, ЕЦБ трябва да увеличи покупките на дълг от затруднените държави, за да подкрепи Италия и да предотврати апокалиптично разпадане на единната валута.

Еврото се обезцени с повече от 0.5% срещу долара до 1.2680, което беше много близо до 16-месечното дъно от 1.2666 достигнато в понеделник. Спадът беше провокиран от задействането на стоп поръчки при 1.2720, а после и при 1.27.

Изказванията от Фич показаха, че еврото е очевидно уязвимо за понижения при всяка негативна новина. В близък план слизане към нивата от 1.26 е твърде възможно. За значителни пробиви нагоре са необходими доста позитивни новини и при търговия под нивата от 1.29/1.30 настроенията ще са за продажби на единната валута.

Коментари на германския канцлер Ангела Меркел, че Германия ще е готова да плати повече в постоянния спасителен фонд на еврозоната, чиято цел беше да успокои пазарите, помогнаха на еврото да се възстанови частично до 1.2730.  Дилъри споменаха и покупки под 1.27, както и опционна бариера при 1.2650, което също е ограничило временно спада на еврото. Те обаче допълниха, че пазара разпродава европейската валута при всяко нейно рали. В допълнение, неуспеха на еврото да пробие вчера над 1.2820 е сигнал, че закриването на къси позиции няма да трае дълго.

Германски аукцион на 5-годишен дълг, който се радваше на добър интерес, осигури слаба подкрепа на еврото. Германия продаде днес 3.153 милиарда евро под формата на нови 0.75%-ви бонове и успя да привлече по-голямо търсене отколкото през декември.

Инвеститорите вече насочват вниманието си към Испания, която ще продава книжа с падежи през 2015 и 2016 година на стойност до 5 миларда евро. Аукционът е няколко часа преди заседанието на ЕЦБ. Италия ще продава дълг за 4.75 милиарда евро под формата на 5-годишни книжа в петък.

Въпреки, че доходността по италианските облигации падна днес под критичните 7%, които са считани за неудържими нива, анализаторите отбелязоха, че еврото ще е под натиск заради опасенията свързани с дълговата криза, че тя ще се увеличи през следващите седмици. Дори и да й се размине на Италия с плащането на зълговете през следващите седмици, финансирането на този дълг при текущите пазарни лихви е нещото което убие пазарите в бъдеще.

Играчите на пазара не изпитваха желание за иницииране на големи позиции преди срещата утре на ЕЦБ, която може да доведе до допълнителна слабост на еврото. Прогнозите са, че лихвите ще останат без промяна на нива от 1%, а коментарите да са с по-негативен тон, тъй като банката притиска правителствата да увеличат усилията си в борбата с дълговата криза.

Еврото се мъчеше срещу австралийския долар след новото рекордно дъно на 1.2347. Кросът евро/йена поевтиня с 0.3% до 97.88, което не е никак далеч от 11-годишното дъно на 97.28.

Австралийският долар поевтиня незначително с 0.15% срещу американския си съименик до 1.0291 след ралито в предишните два дни. Във вторник беше достигнат връх от 1.0352, който е с 2% над дъното от понеделник на 1.0145.

Долар/йена се търгува спокойно и нарасна с 0.1% до 76.95, оставайки по този начин над двумесечното дъно на 76.30 достигнато миналата седмица.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25