Броят на заетите у нас намалява

 

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на март 2012  г. намаляват с 27.9 хил., или с 1.3% спрямо края на декември 2011 г., като достигат 2.10 милиона. Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2011 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Административни и спомагателни дейности” -  с  4.6%, „Хотелиерство и ресторантьорство” -  с 4.0%,  и  „Други дейности” -  с 3.7%.  Увеличението на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е най-голямо в дейност  „Доставяне на води;  канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване” - с 6.6%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите  „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 22.5 и 18.1%.  

В края на март 2012  г.  наетите лица по трудово и служебно правоотношение са с 44.6 хил., или с 2.1%,  по-малко в сравнение със същия период на предходната година, като най-голямо намаление на наетите се наблюдава в икономическите дейности  „Преработваща промишленост“ - с 15.4 хил., „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 10.5 хил., и  „Строителство“ -  с 8.5  хиляди.  В процентно изражение намалението е най-голямо в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 11.9%, „Строителство” - с 6.5%, и „Селско, горско и рибно стопанство” - с 5.6%. Средната месечна работна заплата за януари 2012 г. е 720 лв., за февруари - 719 лв., и за март  - 754 лева. 

През първото тримесечие на 2012  г.  средната месечна работна заплата се увеличава спрямо четвъртото тримесечие на 2011 г. с 0.6% и достига 731 лева. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Други дейности”-  с 15.7%, „Търговия;  ремонт на автомобили и мотоциклети” -  с 11.6%,  и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 9.7%.

През първото тримесечие на 2012  г.  средната месечна работна заплата нараства с 8.9% спрямо първото тримесечие на 2011  г.,  като най-голямо e  увеличението в икономическите дейности  „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения” - с 18.7%, и „Професионални дейности и научни изследвания” - с 18.3%. 

Спрямо първото тримесечие на 2011  г.  средната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 3.6%, а в частния сектор - с 11.1%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10