"Премиер" в сделка за 1 милиард долара за извличане на петрол от Фолклендските острови

Английската „Премиер Ойл“ се споразумя за 1 милиард долара да трансформира в производител на петрол отдалечените и управлявани от Великобритания Фолклендски острови. Това действие може да увеличи напрежението с Аржентина относно суверенността на острова.

Аржентина, която преди 30 години води война срещу Великобритания за островите, които нарича Малвински, се опитваше да прекъсне петролните изследвания там.

„Премиер“ съобщи днес, че ще партнира на „Рокхопър“ - изследовател, който откри петрол на Фолклендските острови през 2010 година, и ще му плати първоначално 231 милиона долара в брой, както и ще осигури около 770 милиона долара за изграждането на инфраструктурата.

Акциите на "Рокхопър", която търсеше партньор да й помогне с разработването на полето "Морски лъв", намиращо се на 120 км северно от Фолклендските острови, скочиха на обед с 0.3% до 2.74 лири. По този начин те компенсираха първоначалните загуби за деня от 15%.

„Премиер“ пренебрегва опасенията, че инвестира в политически чувствителен проект, който принуди Аржентина да заплаши със съдебни действия срещу петролните фирми, които са активни на Фолклендските острови в район, за който счита, че е незаконно да се правят петролни сондажи.

Очакванията са извличането на петрол на Фолклевдските острови да започне в средата на 2017 г. Тази новина вероятно няма да бъде приветствана от Аржентина, която в опит да увеличи собственото си производство, спорно национализира петролната компания YPF през април.

Акциите на „Премиер“ нараснаха с 3.2% до 3.70 паунда, въпреки че анализаторите не бяха сигурни какво точно ще донее сделката на компанията.

Сделката ще даде на „Премиер“ 60% дял от петролното поле "Морски лъв" и ще доведе до повишение с 200 милиона барела ресурсите на компанията, което е значително увеличение. Полето "Морски лъв" е голямо в сравнение с полетата в Северно море, въпреки че не е толкова богато на залежи в сравнение с 50-те милиарда барела петрол, за които се счита, че лежат около бреговете на Бразилия.

Партньорите обявиха, че очакват сделката, която е обект на одобрение от правителството на Фолклендските острови, да бъде завършена през септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15