Международната енергийна агенция понижи своите прогнози за глобалното потребление на петрол

Снимка: Архив

Международната енергийна агенция (IEA) понижи своите прогнози за глобалното потребление на петрол през настоящата година и повиши прогнозите за добив на "черното злато" от страните, които не са членки на ОПЕК.

Агенцията предупреди, че подобряващите се пазарни фундаменти може и да не се отразят в цените на петрола.

Според IEA глобалното потребление през 2013 г. ще нарасне с 840 хиляди барела на ден до около 90,7 млн.барела на ден. Това е по-слаба прогноза с 90 хиляди барела на ден спрямо предишния месец и отразява низходящата ревизия на прогнозите на Международния валутен фонд за глобалния икономически растеж до 3,5% от 3,6%.

Агенцията обаче прогнозира повишение с 1 млн. барела до 54.4 млн. барела на ден на добива на "черното злато" за страните извън петролния картел ОПЕК. В същото време IEA понижи с 100 хил. барела до 29,8 млн. барела на ден своите прогнози за предлагането на петрол от страните-членки на ОПЕК.

Пазарът е в процес на драматични промени в регионалното разпределение, както на предлагането, така и на търсенето, въпреки че част от страните-износителки на петрол са обхванати от социални и политически промени, които може да имат потенциални дълготрайни последствия, заяви Международната енергийна агенция в своя месечен доклад за петролните пазари.

При тези обстоятелства е трудно да се преувеличат предизвикателствата пред петролния пазар, които често водят до безпрецедентен натиск върху цените, посочва IEA.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Покачването на петрола избледня

Златото и вчера падна, но днес започна да расте, тъй като инвеститорите търсят сигурност при опасенията за Дойчебанк. Търговията е в тесни граници като основна подкрепа е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара, докато съпротивя е низходящата трендлиния след върха от юли, която трябва да бъде пробита, за да може да има покачвания...

публикувано на 30.09.16 в 08:14

Петролът леко отстъпва след вчерашния скок

Черното злато леко отстъпва днес, като инвеститорите подложиха на съмнение това дали постигнатото споразумение за намаляване на добивите от ОПЕК ще бъде обвързващо. Вчера цените скочиха с 6% в резултат на новината, че държавите от ОПЕК са стигнали до първото намаляване на производството от осем години насам. Петролните министри..

публикувано на 29.09.16 в 14:24

ОПЕК се съгласи с необходимостта да намали петролното си производство

Организацията на страните-износителки на петрол обяви, че нейните членове са постигнали съгласие, че те трябва намалят производството на суров петрол, за да ограничат свърхпредлагането на ценната суровина в световен план. Изненадващото решение на 14-членния картел доведе до солиден ръст на петролните цени с близо 6%, въпреки че редица..

публикувано на 29.09.16 в 10:37

Златото пада, среброто расте

Златото продължи да пада, докато среброто се покачи. Основна подкрепа при жълтия метал е 100-дневната пълзяща средна при 1310 долара. Под 1300 долара има разположени много стоп ордери. При базовите метали отново изпъкна никелът, който отчете 6-седмичен връх, след като от Филипините съобщиха, че 3/4 от мините в страната не отговарят на..

публикувано на 29.09.16 в 08:25

Предпазливо повишение на петролните цени след пореден спад на американските запаси на суров петрол

Петролът поскъпва предпазливо на пазарите на суровини, парирайки част от солидната обезценка през вчерашната търговия, тъй като Американският петролен институт (API) отчете пореден изненадващ спад на седмичните петролни запаси в САЩ. Инвеститорите обаче остават притеснени относно резултатите от днешната неофициална среща на ОПЕК, съмнявайки се, че ще..

публикувано на 28.09.16 в 12:15