Г-20 отложиха, но само временно, страховете за "валутна война"

Снимка: Архив

В съвместно изявление след края на двудневната среща на Г-20 в Москва финансовите министри и централни банкери на силно развитите и развиващи се държави се съгласиха да се въздържат от отслабване на техните валути с цел конкурентно предимство и в подкрепа на износа. Те обещаха да се придвижат по-бързо към пазарно определени валутни курсове.

Изявлението на страните от Г-20 има за цел да помогне за успокояване на финансовите пазари, но комюникето след срещата не отговори на всички въпроси и фактори, които бяха в основата на последните движения на валутните курсове. Това означава, че не е ясно дали постигнатото споразумение в Москва ще успее да укроти волатилността и резките движения на валутните пазари.

Потвърждаваме нашия ангажимент да си сътрудничим за постигане на трайно намаляване на глобалния дисбаланс и да провеждаме структурни реформи засягащи вътрешните спестявания и повишаване на производителността, се посочва в комюникето на Г-20.

Потвърждаваме нашите ангажименти да се придвижим бързо към по-голяма пазарно-ориентирана система за определяне на валутните курсове и тяхната гъвкавост, която да отразява основните икономически фундаменти и да се избегнат трайни разминавания на валутните курсове. В тази връзка, ще работим в по-тясно сътрудничество един с друг, така че да можем да постигнем съвместен икономически растеж. Ние повтаряме, че прекомерната нестабилност на финансовите потоци и неочаквано резките движения в обмените курсове имат неблагоприятни последици за икономическата и финансова стабилност. Ще се въздържаме от конкурентна девалвация на нашите валути. Ние няма да имаме политики, насочени към обмените курсове за целите на по-добра конкурентоспособност, ще се противопоставим на всичките форми на протекционизъм и ще запазим нашите пазари отворени, заявиха финансовите лидери на двайсетте силно развити и развиващи се страни след своята двудневна среща в Москва.

Въпреки този поет ангажимент от страна на Г-20, в комюникето след срещата не се визират нито Япония, нито САЩ относно прекомерно "хлабавите" парични политики на Федералния резерв или на Японската централна банка, насочени за подпомагане на растежа на техните национални икономики. А именно подобни парични политики доведоха до рязка обезценка на японската йена и до известна обща слабост на американския долар, което предизвика и целия дебат за т.нар. "конкурентна валутна девалвация". Тази тенденция е малко вероятно да се промени, нещо, за което Китай и други водещи развиващи се пазари предупреждаваха на двудневната среща в Москва.

Президентът на ФЕД Бен Бернанке заяви, че САЩ използва вътрешни парични инструменти, за да придвижи напред своите вътрешни икономически цели. Токио от своя страна настоява, че обещанията на ЯЦБ да започне да изкупува държавни облигации в неограничен размер е само и единствено с цел да помогне за измъкването на икономиката от рецесията, в която се намира. Именно тези агресивни парични политики са в основата и на девалвацията на две от водещите световни валути. Дали умишлено или просто като страничен ефект от провежданите политики, девалвацията си остава девалвация. Така, съвместното изявление на Г-20 след края на двудневната среща е малко вероятно да доведе до по-голяма стабилност на валутните пазари, въпреки "обещанията" на финансовите лидери на двайсетте най-големи световни икономики да не обезценяват (да не девалвират) своите валути, за да подкрепят износа.

В частта на комюникето на Г-20 относно въпроса за фискалната консолидация се посочва:

За да се отговори на слабостта на световната икономика, амбициозните реформи и координирани политики са от ключово значение за постигане на силен, устойчив и балансиран растеж и възстановяване на доверието. Ще продължим да прилагаме нашите предишни ангажименти, включващи програми за финансови реформи, за изграждането на по-устойчива финансова система и амбициозни структурни реформи, за да се повиши икономическият растеж. Ние от Г-20 сме решени да се гарантира устойчивостта на публичните финанси. Силно развитите икономики ще разгръщат надеждни средносрочни фискални стратегии в съответствие с ангажиментите, поети от нашите лидери на срещите в Лос Кобос, Мексико и в Петербург, Русия", се казва в съвместното изявление.

Подкрепяме действията за подобряване на потока на кредити за икономиката, когато това е необходимо. Паричната политика трябва да бъде насочена към ценовата стабилност на вътрешния пазар и да продължава да подкрепя икономическото възстановяване, според съответните заложени мандати в отделните страни. Ангажираме се да наблюдаваме и минимизираме негативните отрицателни ефекти от прилаганите вътрешни политики върху другите страни, като очакваме с нетърпение резултатите от продължаващата работа по този ефект на разпространение на Рамковата работна група, се посочва в окончателното комюнике на Г-20.

Благодарение на важните политически действия в Европа, САЩ и Япония и с оглед устойчивостта на китайската икономика, ключовите рискове за глобалната икономика са намалели, а условията на финансовите пазари са се подобрили. Въпреки това ние признаваме, че остават значителни рискове, като глобалният икономически растеж все още е твърде слаб, а безработицата остава неприемливо висока в редица страни. Съгласни сме, че слабото представяне в глобален мащаб произтича от политическа несигурност, намаляване на частната задлъжнялост, фискалното бреме и понижено кредитно посредничество, както и непълното ребалансиране на търсенето в световен мащаб. При тези обстоятелства се изискват непрекъснати усилия да продължи изграждането на по-силен икономически и паричен съюз в Еврозоната и да се разреши несигурността, свързана с фискалното положение в САЩ и Япония, както и за стимулиране на вътрешните източници на растеж за икономиките с излишък, като се вземат предвид специфичните обстоятелства на големите производители на стоки, заявяват финансовите лидери на Г-20 в своето съвместно обръщение след края на срещата в Москва.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10