Ръст на фондовите борси, стабилизация на еврото и спад на йената преди важните данни за пазара на труда в САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските акции се повишават и американските фондови фючърси са "на зелена" територия, тъй като инвеститорите гледат с предпазлив оптимизъм на очакваните в 15:30ч. важни февруарски данни за работната заетост и нивото на безработица в САЩ.

Европейските борси запазват позитивния днешен старт, въпреки слабите данни за индустриалното производство на Германия, като немският индекс DAX се повишава с 0,6% към 7986 пункта. По-рано през днешната търговия DAX дори се покачи над нивото от 8000 пункта за пръв път януари 2008г. насам.

Общият европейски индекс FTSEurofirst300 се повишава с 0.5%, френският индекс CAC40 с близо 1%, а лондонският FTSE100 с 0,3%. Най-забележителен ръст от 1,8% отбелязва банковият индекс Stoxx 600 index.

На валутния пазара еврото продължава да консолидира във високите нива след вчерашното силно негово поскъпване при липсата на ясни сигналите от ЕЦБ, че банката има намерение да понижи лихвите в скоро време. Единната европейска валута успя да поскъпне до нов връх за седмицата от 1,3134 долара, преди да последва слаба низходяща корекция към 1,3100 нивото в очакване на важните американски икономически данни. Офертите продава за еврото са азположени към 1,3130/60 долара, докато интерес за покупки на единната европейска валута има около 1,3100 и след това към 1,3080/70 и 1,3055/50 нивата.

Днес основният "губещ" на валутните пазари остава японската йена с оглед очакванията за по-добри данни за пазара на труда в САЩ, което би било нов сигнал за продължаващото възстановяване на водещата световна икономика. Американската валута се повиши до пореден три и половина годишен връх от 95,80 йени, а еврото поскъпна към двуседмичен връх от 125,68 йени.

Средните прогнози на финансовите пазари са за ръст с 160 хил. на новите работни места в САЩ и запазване на нивото на безработица през февруари в 7,9%. Но надеждите за по-добри данни са в подкрепа на днешния риск-апетит на фондовите борси и в подкрепа за долара спрямо йената на валутния пазар. През изминалите дни на търговия, при по-добри икономически показатели от САЩ, участниците на валутните пазари реагираха с покупки на долари, като не е изключено тази зависимост да остане в сила и днес. Ако има по-силен от прогнозите ръст на новите работни места и изненадваш спад на нивото на безработицата, това може да задълбочи поскъпването на долара спрямо йената и да провокира нов натиск от продажби на единната европейска валута спрямо зелените пари. Силни днешни данни могат да подновят спекулациите за по-скорошно намаляване на размера на програмата на Федералния Резерв за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец. По-добри данни биха подчертали допълнително и различията между икономическия растеж на САЩ спрямо продължаващата криза на Стария континент.

Но данни в рамките на средните прогнози или по-слаби от очакванията, могат да ограничат поскъпването на долара спрямо йената и да задълбочат възходящото движение на еврото спрямо зелените пари.

Подобна корелация може да се очаква и между поведението на фондовите борси и важните американски данни. Солиден ръст на работната заетост и/или спад на нивото на безработицата може да провокира допълнителен риск-апетит сред инвеститорите на пазарите на акции. Но по-слаби от очакваните данни биха дали повод за прибиране на печалби и могат да дадат началото на по-сериозна низходяща корекция на силно растящите фондови борси.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25