Позитивен старт на европейските финансови пазари преди важните икономически данни от САЩ

Снимка: Архив

Европейските акции отбелязват растеж при старта на днешната търговия, въпреки че инвеститорите изглеждат предпазливи, но позитивно настроени, преди ключовите данни за работната заетост в САЩ през февруари. Основна причина за продължаващото стабилно възходящо движение на глобалните фондови борси са оставащите в сила стимулиращи политики на основните централни банки, чрез които те "наводняват" с парична ликвидност финансовите пазари.

Европейските инвеститори не реагират негативно на вчерашното решение на ЕЦБ да запази без промяна лихвите в еврозоната и на понижените от банката прогнози за икономическия растеж в региона през 2013-а г. и 2014-а г.

Общият европейски индекс FTSEurofirst300 се повишава с 0,4% към 1 189,30 пункта, задържайки около неговите най-високи нива от две години насам. Немският индекс DAX и лондонският FTSE100 нарастват с 0,5%, френският CAC40 е "на зелено" с 0,62%. Добро възходящо движение отбелязват и борсите в Мадрид и Милано, като испанският индекс Ibex-35 се повишава с 0,87%, а италианският индекс MIB с 1%.

Пред европейската търговия известен интерес ще представляват данните за индустриалното производство на Германия през януари (в 13,00 часа) след вчерашните разочароващо слаби данни за промишлените поръчки във водещата икономика на еврозоната.

Основният акцент днес ще се постави върху данните за пазара на труда в САЩ. Средните прогнози са за разкрити нови 160 хил. работни места и запазване на нивото на безработица през февруари в 7,9%. Но серията по-добри индикатори в последните дни предполагат, че днешните официални данни за американската работна заетост може да се окажат и по-добри от очакванията. Инвеститорите вероятно ще следят по-внимателно нивото на безработица, тъй като Федералният резерв заложи целеви нива за този индикатор, достигането на които може да доведе до промяна на настоящата политика на агресивни стимули. Ако днес безработицата в САЩ отбележи изненадващ спад (към 7,8% и дори към 7,7% нивото?), това може да поднови дебатите и спекулациите по финансовите пазари за по-скорошно намаляване на обема на настоящата програма на ФЕД (в размер на 85 млрд. долара на месец) за покупки на американски ценни книжа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27