Предпазлив старт на европейските финансови пазари преди важните данни от еврозоната и САЩ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските финансови пазари се очакват да отворят без съществена промяна, следвайки спада на фондовите борси в Азия, тъй като инвеститорите насочват своето внимание към днешните важни данни за индустриалното производство в еврозоната, ключовите данни за продажбите на дребно в САЩ и аукциона за емитиране на нов дълг в Италия.

Азиатските борси се оцветиха в "червено", водени от нов, по-ясно изразен спад на китайските акции. Подновените опасения за затягане на регулациите, свързани с пазара на недвижими имоти във втората по сила световна икономика доведе до спад на китайския индекс Shanghai Composite с 1% и спад на хонконгския индекс Hang Seng с 1,52%. Японските борси също отбелязаха известни загуби, като индексът Nikkei приключи с понижение от 0,61%, австралийският индекс S&P/ASX загуби 0,5% и само южнокорейският индекс Kospi отчете слабо повишение от 0,32%.

Изглежда инвеститорите на глобалните фондови пазари загубиха част от силния си риск-апетит, който провокира солиден ръст на световни борси през последните седмици на фона на позитивните икономически данни най-вече от САЩ и продължаващите стимулиращи парични политики на водещите централни банки.

Фючърсите на фондовите индекси на европейските борси се колебаят около вчерашните нива на затваряне минути преди старта на финансовите пазари в Европа. Вниманието ще се насочи към важните данни за индустриалното производство в еврозоната през януари при средни прогнози за спад с 0,1% след повишение с 0,7% в края на 2012-а година.

Вероятно по-голям интерес ще представлява днешният аукцион за нови дългосрочни дългови книжа на Италия за 7,25 млрд. евро на фона на понижения от агенция "Фич" кредитен рейтинг на Италия преди по-малко от седмица. Ако резултатите от днешното емитиране на нов италиански дълг се окажат слаби и последва повишение на лихвите на държавните облигации на Рим, това може да окаже негативно влияние върху европейски фондови пазари.

Другият основен акцент през днешната търговия ще бъдат важните данни за продажбите на дребно в САЩ през февруари (очаквания за солидно повишение с 0,5%).

На валутния пазар доларът губи част от завоюваните си позиции преди днешните важни американски данни. В началото на европейската търговия еврото опитва ново повишение към вчерашния връх и оферти "продава", разположени около 1,3065/75 долара, като само пробив над тях може да задълбочи неговата възходяща корекция към 1,3100 нивото. Интерес за покупки на евро има към 1,3030/20 долара преди по-важните оферти "купува", разположени в 1,3000/1,2990 долара.

Британската лира се намира в отскок от вчерашното 33-месечно дъно от 1.4831 долара главно поради закриване на част от прекалено големите къси позиции. Паундът се търгува около 1,4950 долара, но инвеститорите остават негативно настроени към лирата с оглед опасенията за изпадане на британската икономика в т.нар. "тройна рецесия".

Йената се търгува малко по-стабилно въпреки очакваното в края на седмицата одобрение от японския парламент на новото управление на Японската централна банка. Доларът се търгува около тридневно дъно от 95,44 йени спрямо вчерашния нов 3,6-годишен връх от 96,70 йени, докато еврото консолидира малко под 125,00 йени спрямо достигнатия по-рано вчера 4-седмичен връх от 126,03 йени.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27