Уолстрийт покорява нови рекордни върхове, доларът е в 8-месечни висини

Снимка: Архив

Днешните поредни силни икономически данни от САЩ задълбочават риск-апетита на глобалните финансови пазари. Продължаващото подобрение на американския пазар на труда при липса на сигнали за сериозен инфлационен натиск запазва и дори усилва интереса на инвеститорите за покупки на акции на фондовите борси и от двете страни на Океана.

Водещият американски индекс Дау Джоунс се повишава с 0,35%, превземайки пореден рекорден връх над нивото от 14 500 пункта. Това представлява негов ръст за десета поредна сесия на търговия - най-продължителното повишение на индекса от повече от 16 години. Индексът S&P500 е "на зелено" с 0,38% повишавайки се до 1561 пункта (точно под неговия връх от 1567 пункта през 2007г.), а технологичният Nasdaq се повишава с 0,36%.

Инвеститорите на европейските борси също остават подвластни на "магията" на Уолстрийт и доброто икономическо развитие в САЩ, като те игнорират днешните слаби данни за работната заетост в еврозоната, но намират подкрепа от успешния аукцион за емитиране на нов дълг в Испания. Повечето европейски фондови индекси достигат нови близо петгодишни върхове. Водещи за днешното възходящо движение на европейските борси са акциите от банковия сектор и на застрахователните компании след добре приетите от пазара финансови резултати на италианската компания Assicurazioni Generali. Европейският фондов индекс FTSEurofirst 300 се повишава с 0,6% над нивото от 1200 пункта - най-високото ниво от септември 2008-а г. насам. По-големият европейски индекс STOXX Europe 600 също се повишава с 0,6% до нов, близо петгодишен връх, а немският индекс DAX се покачва с над 1% до най-високо ниво от януари 2008-а г. насам.

По-рано през днешната търговия американският долар поскъпна до 8 месечен връх спрямо т.нар. "кошница" от останалите шест основни валути (евро, британска лира, японска йена, швейцарски франка, австралийски и канадски долари). Слабите данни за работната заетост в еврозоната в края на 2012г. в комбинация с новината, че италианските банки ще се наложи да повишат заделените провизии за т.нар. "лоши кредити", задълбочи низходящото движение на единната европейска валута. Еврото удари нов тримесечно дъно от 1,2910 долара, отбеляза спад до 124,50 йени и до едноседмично дъно от 0,8631 британски лири.

Но ясно изразеният риск-апетит на фондовите борси започна да се отразява и на валутния пазар и дава мотив за известно прибиране на печалби от дълги доларови позиции, както и за нови предпазливи продажби на японската йена. Еврото отскочи от 1,2910 дъното към 1,2960 долара и от 124,50 йени към 124,90.

По-добро възходящо движение отбелязва британската лира, поскъпвайки над 1,5000 долара, както и т.н. стоково-зависими валути:  австралийския, новозеландски и канадски долари следвайки повишението в цените на стоковите борси. Фючърсите на американския лек суров петрол се повишават с 0,4% към 93.0 долара за барел, а петролът тип Брент бележи ръст от 1,3% към 110,0 долара.

Солидното текущо възходящо движение на лирата-стерлинг на валутния пазар до 1,5020 долара е факт, след новината, че Катар е започнал преговори с британските власти да инвестира 10 млрд.паунда в инфраструктурни проекти на Острова (според „информация“ на Файнешъл Таймс).

Въпреки текущото плахо повишение на еврото, участниците на валутните пазари продължават да залагат на долара. Оферти продава за единната европейска валута се разполагат към 1,2960/80 долара, преди следващите оферти продава около 1,3000. Само поскъпване на еврото над 1,3000/20 долара може да "обърка" негативната нагласа към него и единната европейска валута да опита по-сериозна възходяща корекция към върхове от началото на седмицата в 1,3065/75. Интерес за покупки на евро има към 1.2910/00 долара преди важната област на негова подкрепа около 1,2885/60.

До края на днешната търговия вниманието на финансовите пазари ще остане насочено към стартиращата двудневна Европейска среща на върха в Брюксел и по-специално към утрешната извънредна среща на Еврогрупата, на която ще се обсъжда спасителната финансова програма за Кипър. 

В края на седмицата предстои и нова порция важни икономически показатели от САЩ (за инфлацията, индустриалното производство и потребителското доверие), като ще се следят и данните за инфлацията в еврозоната.

Графика евро-долар (на четиричасова база)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25