Еврото парира част от солидните сутрешни загуби в резултат на "кипърската сделка"

Снимка: Архив

Единната европейска валута опитва известна стабилизация след драматичното обезценяване на еврото през днешната азиатска търговия - резултат на наложените тежки условия върху Кипър от Еврогрупата, в замяна на спасителната финансова помощ за 10 млрд. евро. Решението на финансовите министри от еврозоната да наложат еднократен данък върху депозитите в кипърската банкова система (6,7% данък за сметките до 100 хил. евро и от 9,9% за тези над 100 хил. евро) доведе до рязко повишение на напрежението на глобалните финансови пазари.

Инвеститорите се опасяват, че "ужилването" на вложителите в кипърски банки с близо 6 млрд. евро може да доведе до рязък отлив на капитали от банковите системи и на други проблемни страни от т.нар. "периферия" на еврозоната, като Испания, Ирландия, Португалия и Гърция, в опит за търсене на по-стабилно "убежище" в страни като Германия или дори извън Единния европейски валутен съюз.

Това доведе до агресивни разпродажби на еврото през днешната азиатска търговия, но засега единната европейска валута ограничи своя спад до ново дъно за годината от 1,2881 долара, до двуседмично дъно от 121,63 йени и до петседмично дъно от 0,8530 британски лири.

Последва париране на част от солидните сутрешни загуби на еврото, като от 1,2881 долара, последва негов отскок към 1,2976. От една страна, единната европейска валута ограничи новия днешен спад точно до неговата важна зона на подкрепа около 1,2885/65 долара. От друга страна, европейските фондови борси отбелязаха очакван спад в началото на днешната търговия, но все пак не се оправдаха прогнозите за драматичен срив на европейските акции с над 2%. Появиха се "информации", че гласуването в кипърския парламент на европейската спасителна програма за острова може да бъде отложено за утре, тъй като ще има предоговаряне и облекчаване на наложения безпрецедентен данък върху банковите депозити в страната.

Това помогна за известно отслабване на сутрешния силен натиск върху еврото на валутния пазар след опитите на европейски официални представители (членовете на ЕЦБ - Новотни и Асмусен) да подчертаят, че решението на европейските официални власти кипърските вложители да понесат тежестта на спасителната програма за страната е уникално и няма да засегне подобни бъдещи финансови програми за други страни-членки на еврозоната.

Но отскокът на еврото на валутния пазар се използва за нови негови продажби от страна на редица участници на валутния пазар, като добри оферти "продава" за единната европейска валута бяха разположени около 1,2970/1,3000 долара. Реалните страхове за масирано изтичане на капитали от "периферията" на еврозоната към нейното "ядро" или дори извън региона (към Великобритания, Швейцария и САЩ?) ще остане негативен фактор (поне в краткосрочен план) както върху еврото, така и върху инвеститорския интерес на европейските фондови и дългови пазари.

Европейските пазари на акции остават "на червена" територия преди очаквания негативен старт и на Уолстрийт. Немският фондов индекс DAX губи 1,05% от стойността си, френският CAC40 отбелязва спад от 1,36%, а пазарите на акции в Италия и Испания са под по-солиден натиск от продажи, като миланският фондов индекс MIB се понижава с 1,92%, а мадридският индекс Ibex-35 с 2,14%.

Опасенията за "заразен" ефект от кипърската криза към останалата част от периферията на еврозоната доведе до разпродажби на италиански и испански държавни облигации. Това повишава лихвите по десетгодишните дългови книжа на Италия с 7 базисни пункта до 4,67% и на аналогичните испански облигации с 10 базисни пункта до важното ниво от 5,00%.

Сега вниманието на инвеститорите на капиталовите пазари се насочва към старта на търговията на Уолстрийт, като фючърсите на основните американски фондови индекси също са оцветени в" червено", отбелязвайки понижение между 0,6% и 0,8% минути преди началото на днешната търговия.

Добри оферти продава за единната европейска валута продължава да се разполагат към 1,2970/80 долара и около 1,3000. Само повишение над 1,3010 долара може да отслаби негативната настройка на валутния пазар спрямо еврото и то да опита по-дълбок отскок спрямо сутрешното дъно за годината от 1,2881 долара. Интерес за покупки на евро има към 1,2920/00 долара, преди важните оферти купува за европейската единна валута около 1,2885/65.

Графика за евро-долар (на четиричасова база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25