Федералният резерв на САЩ не промени своята парична и лихвена политика

Снимка: Архив

След края на своето двудневно заседание Федералният резерв на САЩ запази без промяна досегашната почти нулева лихвена политика (Федералната фондова лихва остава в диапазона 0,00%-0.25%), както и своята програма за "количествени улеснения" (програмата за месечни покупки за 85 млрд. долара на американски държавни облигации и покупките на ипотечно гарантирани ценни книжа).

В своето изявление след края на заседание ФЕД посочи:

Информацията, постъпила във Федералния резерв от последното заседание в края на януари, предполага, че икономиката на САЩ се връща към умерен растеж след паузата в края на миналата година. Условията на пазара на труда показват сигнали на подобрение през последните месеци, но нивото на безработицата остава високо.

Домакинските разходи и дълготрайните бизнес инвестиции напредват, а жилищният сектор продължава да се засилва, но фискалната политика е станала по-малко рестриктивна. Инфлацията също в известна степен е под заложените дългосрочни цели, отчасти поради колебанията в енергийните цени. Дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, се посочва в изявлението на ФЕД.

Федералният резерв очаква, че с подходяща парична и лихвена политика, икономическият растеж ще продължи с умерено темпо, а нивото на безработицата ще спада постепенно към нивата, които според Резерва се преценяват като отговарящи на неговия "двоен мандат". ФЕД продължава да вижда низходящи рискове за икономическите перспективи и очаква, че инфлацията в средносрочен план вероятно ще се върне до или под инфлационната цел от 2%.

Днешното решение на ФЕД не беше изненадващо и се очакваше от мнозинството анализатори и участници на финансовите пазари.

След края на заседанието Федералният резерв обяви и своите нови икономически прогнози и прогнозите за нивата на федералната фондова лихва до края на 2015-а г.

Според тях 18 от 19-те официални членове на ФЕД очакват основната лихва да остане в диапазона 0,0%-0.25% до края на 2013-а, 14 от 19-те членове очакват тя да остане в това ниско ниво и до края на 2014-а и 15 от 19-те представители на ФЕД виждат повишение на основната лихва до 1,25% до края на 2015-а г. Това означава, че мнозинството членове на ФЕД прогнозират запазване на рекордно ниската лихва поне до началото на 2015-а г.

Федералният резерв обяви и слаба низходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж и за нивото на безработицата на САЩ спрямо предишните прогнози, направени в края на 2012-а г. Очаква се американската икономика да отбележи растеж от 2,3% до 2.8% през настоящата година (при прогнози през декември за растеж между 2,3% и 3.0%), от 2,9% до 3,4% през 2014-а и от 2,9% до 3,7% през 2015-а г.

В същото време ФЕД очаква нивото на безработица да бъде между 7,3% и 7.5% за настоящата година (при прогнози от декември между 7,4% и 7.7%), между 6,7% и 7.0% през 2014г. и между 6,0% и 6,5%  през 2015-а г.

Централната банка очаква инфлацията в САЩ да остане в или под нивото от 2% до 2015-а г.

Доларът реагира първоначално леко негативно на днешното решение на ФЕД и най-вече на известната низходяща ревизия на прогнозите за икономическия растеж на САЩ за настоящата година. Еврото за кратко се повиши до нов връх за деня от 1,2977 долара, като американската валута отбеляза слабо понижение до 95,38 йени. Но последва повишение на долара, вероятно като реакция на понижените прогнози за нивото на американската безработица за настоящата година и след малко по-позитивната „икономическа картина”, която обрисува ФЕД спрямо оценката направена на последното заседание в края на януари. Еврото върна към 1,2940 долара, докато "зелените пари" се повишиха до нов връх за деня от 96,05 йени.

Инвеститорите на Уолстрийт реагираха с по-голям оптимизъм на днешното решение на ФЕД да запази своите парични стимули и рекордно ниски лихви и след по-позитивната икономическа оценка. Индексът на "сините-чипове" Дау Джоунс се повиши с 0.5%, широкият фондов индекс S&P500 отбеляза ръст от 0,7% - подобен на повишението на технологичния индекс Nasdaq от 0.76%.

Добро повишение от близо 1% отбелязват и фючърсите на американския лек суров петрол към 93 долара за барел.

Вниманието на инвеститорите на американските финансови пазари се насочва към пресконференцията на президента на ФЕД Бен Бернанке (по-важните детайли от неговата пресконференция ще обявим утре сутринта).

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10