Възстановяване на еврото и на фондовите борси в Европа и САЩ преди решението на ФЕД

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските и американските фондови пазари се намират в премерено възходящо движение с оглед надеждите на инвеститорите, че европейските политици в крайна сметка ще намерят решение на "кипърския пъзел".

Другата основна причина за днешния риск-апетит на финансовите пазари е очакваното решение на Федералния резерв да запаси без промяна настоящата политика на рекордно ниски лихви и агресивната си политика на парични стимули.

Пазарът на акции на Уолстрийт последва възходящото движение в Европа и също се намира "на зелено, като индексът Дау Джоунс се повишава с 0,37%, широкият индекс S&P500 с 0,51%, а технологичният индекс Nasdaq покачва с 0,48%.

Повечето европейски борси продължава своето възходящо движение към края на европейската търговия, като немският индекс DAX се повишава с 0,46%, а френският CAC40 бележи ръст от 1,17%. Лондонският индекс FTSE100 обаче отчита слабо понижение от 0,26% вероятно като реакция на солидното понижение в прогнозите на британското правителство за икономическия растеж на Острова през настоящата година.

Европейските борси бяха успокоени и от обещанието на Европейската централна банка да продължи да подкрепя кипърската банкова система - изявление, което ЕЦБ направи след снощния негативен вот в парламента на Кипър за договорената с Еврогрупата спасителна финансова подкрепа.

Еврото консолидира във високите си нива за деня около 1,2950 долара, след покриване на част от късите позиции, което помогна за неговия отскок от снощното 4-месечно дъно от 1,2843 до 1,2972 долара. В подкрепа за отскока на еврото помогна и рязкото повишение на британската лира от 1,5026 долара към двуседмичен връх от 1,5185 след сигналите от Английската централна банка, че не предстои непосредствено повишение на нейните парични стимули.

Новините и слуховете идващи от Кипър бяха една от основните движещи сили за днешното поведение на капиталовите пазари, но постепенно акцентът поне временно ще бъде преместен върху края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ от 20:00ч.

Въпреки поредна серия солидни американски икономически данни от последните седмици, участниците на финансовите пазари не очакват промяна в досегашната парична и лихвена политика на ФЕД. Вероятно президентът на резерва Бернанке отново ще потвърди, че ще бъде запазена политиката на "количествени улеснения" в обозримото бъдеще (програмата за месечни покупки за 85 млрд.долара на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани ценни книжа). "Кипърската криза" сякаш е допълнителен фактор в подкрепа на очакванията, че ФЕД няма да прибегне до промени в своята политика. Ако след края на заседанието, Бен Бернанке се фокусира предимно върху причините за запазване на доста агресивна стимулираща политика на ФЕД, вместо да коментира по-задълбочено добрите икономически данни от САЩ, това може да доведе до известен допълнителен натиск върху долара на валутния пазар и до връщане на риск-апетита на Уолстрийт.

Сега добри оферти "продава" за еврото има разположени около 1,2970/80 долара преди следващите към 1,3000 областта. Само изненадващо поскъпване на еврото на този етап над 1,3000/05 долара ще постави под въпрос неговото низходящо движение и би довело до задълбочаване на неговата възходяща корекция.

Интерес за покупки на евра има към 1,2930/20 долара и към 1,2900, преди по-значимите оферти "купува" около 1,2865/40 областта. В посока надолу, само по-трайно понижение на единната европейска валута под 1,2865/40 долара може да провокира нова вълна от агресивни продажби и еврото да задълбочи своето низходящо движение към 1,2800 и след това към 1,2736/35 с поглед дори към следващата важна зона около 1,2690/61.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25