Предпазлив оптимизъм на европейските капиталови пазари въпреки опасенията около Кипър

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови пазари отбелязват повишение въпреки опасенията около Кипър, тъй като инвеститорите се надяват, че ЕС ще намери решение на "кипърския ребус" в последния момент, както европейските власти правеха и при предишните кризи, в които изпадаше еврозоната.

Известен оптимизъм идва и от изявлението на кипърския финансов министър Михалис Сарис, че разговорите с неговия руски колега Силянов за финансова подкрепа са били "много позитивни", макар и без постигане на конкретно решение за нови руски заеми.

Европейските борси бяха успокоени и от обещанието на Европейската централна банка да продължи да подкрепя кипърската банкова система - изявление, което ЕЦБ направи след снощния негативен вот в парламента на Кипър за договорената с Еврогрупата спасителна финансова подкрепа.

Европейският общ фондов индекс FTSEurofirst 300 се повишава с 0,4%, германският индекс DAX е на "зелено" с 0,38%, а френският CAC40 се покачва с 0,43% след трите поредни сесии на негативна търговия на европейските борси. Водещо е повишението на банковите акции, след като кипърският парламент отхвърли налагането на еднократен данък в банковите депозити в страната. Европейският банков индекс Stoxx 600 се повишава с 0,6%, парирайки част от вчерашното понижение от цели 2%. Дори гръцкият фондов индекс ASE Composite отбелязва повишение от 0,4% след като вчера се срина с близо 4%.

Този "плах" оптимизъм помогна и за отскок на еврото от вчерашното четиримесечно негово дъно от 1,2843 долара. Сега единната европейска валута се търгува обратно над 1,2900 долара, като закратко поскъпна до 1,2935. В подкрепа на отскока на еврото е и доброто представяне на британската лира, която се повиши рязко от 1,5026 долара до 1,5157 след сигналите от АЦБ, че банката не обмисля спешно въвеждане на нови парични стимули за британската икономика. Изразените опасения от мнозинството членове на банката за "необосновано обезценяване" на паунда помогнаха за отскока на британската лира и подкрепиха еврото спрямо американския долар.

Вниманието на инвеститорите ще остане насочено върху водещите "заглавия" и новини, идващи от Кипър, но постепенно акцентът поне временно ще бъде преместен върху края на двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ от 20:00 ч.

Въпреки поредна серия солидни американски икономически данни от последните седмици участниците на финансовите пазари не очакват промяна в досегашната парична и лихвена политика на ФЕД. Вероятно президентът на Резерва Бернанке отново ще потвърди, че ще бъде запазена политиката на "количествени улеснения" в обозримото бъдеще (програмата за месечни покупки за 85 млрд. долара на американски държавни облигации и на ипотечно-гарантирани ценни книжа). "Кипърската криза" сякаш е допълнителен фактор в подкрепа на очакванията, че ФЕД няма да прибегне до промени в своята политика. Ако след края на заседанието Бен Бернанке се фокусира предимно върху причините за запазване на доста агресивна стимулираща политика на ФЕД, вместо да коментира по-задълбочено добрите икономически данни от САЩ, това може да доведе до известен допълнителен натиск върху долара на валутния пазар и до връщане на риск-апетита на Уолстрийт.

Сега добри оферти "продава" за еврото има разположени около 1,2935/55 долара преди следващите към 1,2980/1,3000 областта. Само изненадващо поскъпване на еврото на този етап над 1,3000 долара ще постави под въпрос неговото низходящо движение.

Интерес за покупки на евра има към 1,2900/1,2890 долара и следващи по-важни оферти "купува" около 1,2865/40 областта. В посока надолу само по-трайно понижение на единната европейска валута под 1,2865/40 долара може да провокира нова вълна от агресивни продажби и еврото да задълбочи своето низходящо движение към 1,2800 и след това към 1,2736/35 с поглед дори към следващата важна зона около 1,2690/61.

Днешният падеж на серия опции за еврото в 1,2900, 1,2920 и 1,2950 долара може да доведе до известен "гравитационен" ефект на валутния пазар и единната европейска валута да остане да се колебае около тези нива за известно време.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27