Съветници на германското правителство понижиха прогнозите за растеж за 2013-а. Еврото реагира негативно.

Снимка: Архив

Икономическите консултанти на германското правителство, известни като "Петте мъдри мъже", понижиха рязко своите прогнози за икономическия растеж на Германия за 2013г. до едва 0,3% от предишната прогноза за растеж на БВП с 0,8%.

Те цитираха като причини за занижените си прогнози доста резкия спад на водещата икономика на еврозоната през последните три месеца на 2012г. (когато БВП отбеляза спад от 0,6% спрямо трето тримесечие), както и по-слабата международна търговия и слаби германски инвестиции.

Според "Петте мъдри мъже" капиталовите инвестиции ще отбележат спад с 3% през настоящата година, като в същото време вялата международна търговия (и по-слабия германски износ) ще отнеме 0,3 пункта от БВП на Германия.

Тези рязко занижени прогнози за германския икономически растеж дадоха повод за нови продажби на евро на валутния пазар.

За новия натиск върху единната европейска валута влияние оказа и парирането на сутрешния "ентусиазъм" от постигната сделка за Кипър.

По същото време беше цитиран председателят на финансовата комисия на кипърския парламент Пападопулос да казва, че трябва да се направи оценка за възможните ползи за островната държава от нейно излизане от еврозоната.

Коментарите на руските власти, че кипърската криза може да засегне стабилността на еврото и еврозоната са допълнителен негативен фактор за "изпаряване" на първоначалния оптимизъм и риск-апетит на европейските финансови пазари.

Европейските фондови пазари също ограничиха голяма част от сутрешното възходящо движение, като сега немският индекс DAX е "на зелено" с едва 0,58%, след като по-рано през днешната търговия отбеляза повишение от около 1,5%. Френският CAC40 се покачва с 0,68%, но след сутрешното възходящо рали от близо 2%.

Еврото падна рязко до ново дъно за деня от 1,2915 долара след като в началото на европейската търговия отбеляза отскок до 1,3048. Сега единната европейска валута може да се окаже под натиск обратно към важната подкрепа и оферти "купува от миналата седмица в 1,2900/1,2880. Пробив и под тях ще прицели четиримесечното дъно на еврото около 1.2843 долара, което беше ударено на 19-и март.

Еврото загуби позиции и спрямо останалите основни валути, като върна от 123,85 до 122,31 йени и от 0,8562 британски лири до 0,8508.

Графика евро/долар (на четиричасова база)

 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25