Финансовите пазари реагират с облекчение и умерен ентусиазъм на "кипърската сделка"

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови борси реагират с добро възходящо движение, а еврото отбеляза слабо повишение на валутния пазар в резултат на постигнатата в ранните часове на деня сделка по спасяването на Кипър. Споразумението между Еврогрупата и кипърските власти е в подкрепа на днешния риск-апетит на глобалните финансови пазари, тъй като се избягва непосредствената опасност от катастрофално излизане на малката островна държава от еврозоната.

Но решението за понасяне на големи загуби на акционерите във втората по големина кипърска банка Laiki и вероятността за облагане с 30% еднократен данък на банковите депозити в най-голямата банка - Bank of Cyprus, представляват опасен прецедент за вложителите и инвеститорите в еврозоната. Въпреки, че на този етап няма сигнали за "заразен ефект" към останалите проблемни страни в региона като Гърция, Испания, Италия, Ирландия и Португалия, днешната сделка може действително да се окаже опасен негативен прецедент. Според икономисти и анализатори "кипърската сделка" ще подкопае доверието на инвеститорите, когато се появи подобно "изолирано и уникално" решение и в друга страна-член на еврозоната.

Договорените по-рано днес доста тежки условия за отпускане на европейската спасителна помощ в размер на 10 млрд.евро за Кипър вероятно ще задълбочат и икономическата рецесия в малката островна държава (с оглед рязкото свиване на банковия сектор).

За сега "облекчението", че е избегнат най-лошия сценарий за Кипър, дава повод за възходящо движение на акциите на европейските фондови борси. Европейският общ индекс Euro STOXX 50 се повишава с над 1%, възстановявайки част от своите загуби в размер на 1,6% от миналата седмица. Германският индекс DAX се повишава с 1,36%, френският CAC40 с 1,73%, а испанският индекс Ibex-35 с 1.28%. Дори борсата в Милано отчита повишение, като италианският индекс MIB е "на зелено" с 0,38%, въпреки опасенията, дали лидерът на италианската левица Берзани ще успее до утре да формира стабилно управляващо мнозинство и новото правителство на Апенините.

Стоковите борси също реагират с предпазлив риск-апетит на "кипърската сделка", като фючърсите на американския лек суров петрол и на петрола тип Брент се повишават между 0.44% и 0.55% съответно към 94,12 и към 108,25 долара за барел.

Фючърсите на трите основни американски фондови индексът са "на зелено", предполагайки позитивен старт и на Уолстрийт, като Дау Джоунс се повишава с 0,39%, широкият индекс S&P500 с 0.52%, а технологичният Nasdaq100 с 0.58%.

Еврото реагира с предпазливо поскъпване в началото на европейската търговия на постигнатото споразумение на Еврогрупата и кипърските власти. Единната европейска валута се повиши до едноседмичен връх от 1,3048 долара и до двудневни върхове от 123,85 йени и от 0,8562 британски лири.

Но това първоначално възходящо движение на еврото се ограничи, тъй като участниците на валутните пазари изглежда отново насочиха своето внимание към слабите икономически фундаменти в еврозоната и очакванията, че ЕЦБ може да прибегне до понижение на лихвите, за да подкрепа доста слабото икономическо развитие в региона. Негативно влияние продължава да оказва и политическата несигурност в Италия само ден преди крайния срок, в който номинираният за нов премиер Берзани ще трябва да оповести дали ще успее да формира стабилен кабинет.

Еврото върна обратно към и дори под 1,3000 долара, като сега оферти "купува" за единната европейска валута се разполагат около 1,2985/80. Солидният падеж на опции за евро/долар в нивото от 1,3000 долара по-късно следобед може да окаже известен гравитиращ ефект за еврото около това ниво. Следващата област на подкрепа за еврото е разположена около 1,2960/50 долара и само пробив под нея може да провокира по-агресивни продажби и негово понижение към доста важна подкрепа от миналата седмица около 1,2900/1,2880 и към четиримесечното дъно в 1,2843 от 19-и март.

Интерес за продажби на евро има към 1,3045/50 долара, като само поскъпване над тези оферти "продава" ще задълбочи възходяща корекция на единната европейска валута и то ще отправи поглед към ключовата област около 1,3100/35 долара.

Днес няма важни икономически данни и от двете страни на Океана, но инвеститорите ще следят с интерес изказванията на президента на ФЕД на Ню Йорк Уилям Дъдли (от 18:30ч.) и на шефа на Федералния резерв Бен Бернанке (от 19:15ч.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27