Шефът на Еврогрупата хвърли "бомба", която срина еврото и европейските борси

Снимка: Архив

Шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум беше цитиран от агенция Ройтерс и от Файнешъл Таймс да "признава", че договорената спасителна програма за Кипър може да послужи като нов "шаблон" за разрешаване на бъдещи банкови проблеми в еврозоната.

Това негово признание подплаши инвеститорите и задълбочи новия спад на еврото на валутни пазари към 1,2865 долара – малко над четиримесечното дъно от 19-и март около 1,2843 долара.

Изявлението на Дейселблум сякаш потвърждава опасенията, че акционерите в европейски банки, притежателите на банкови облигации и вложителите с негарантирани депозити (над 100 хил.евро), които претърпяха сериозни загуби около "кипърската сделка", ще се изплашат, че техните инвестиции в европейските търговски банки са под заплаха в случай на бъдещо ново преструктуриране на банки от еврозоната.

Признанието на Дейселблум (от глупост или що?) доведе до нова вълна от продажби и на фондовите пазари в Европа и САЩ. Най-сериозно пострадаха борсите в Мадрид и Рим, като испанският фондов индекс Ibex-35 се срина с 2,64%, а италианският MIB с 2,62%. Дори германският DAX вече е "на червено" с 0,65%, а френският индекс CAC40 губи 0,88%.

Съвсем логично, непремерените коментари на Дейселблум сринаха европейските банки, като акциите на италианските банки Intesa Sanpaolo SpA падат с цели 6,38%, a на Unicredit SpA с 6,09%. Акциите на испанските банки Banco Santander SA и BBVA SA са "на червено" съответно с 3,28% и с 4,0%.

Негативно влияние на финансовите пазари оказва и слухът, че агенция „Мудис“ ще понижи кредитния рейтинг на Италия след края на днешната търговия. "Слухът" беше пуснат от италианския ежедневник Кориера дела Сера.

От "Мудис" оказаха да коментират тази информация. Но това е стандартен отговор от страна на която и да е кредитна агенция при подобни "информации".

Коментарите на шефа на Еврогрупата и слуховете за престоящо смъкване на италианския кредитен рейтинг понижиха и акциите, търгувани на Уолстрийт. И трите основни американски фондови индекси (DJIA, S&P500 и Nasdaq) отбелязват понижение между 0,17% и 0,35%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27