Липсата на паника след отваряне на кипърските банки подкрепи еврото

Снимка: Архив

Сутрешният нов натиск върху еврото се ограничи, след като не се потвърдиха опасенията за паника сред кипърските граждани при днешното отваряне на банките, които бяха в принудителна, почти двуседмична почивка.

Безпокойството сред инвеститорите за масово изтегляне на средства от кипърските банки при връщането има към нормална работа беше една от причините за продажби на евро на валутния пазар в последно време. Но "скромните" засега опашки пред банковите клонове не оправдаха тези опасения и това води до закриване на част от "късите" позиции в евро, които бяха отворени през последните дни.

Европейските фондови пазари също реагират предпазливо-позитивно на липсата на паника в Кипър, като немският индекс DAX се повишава с 0,37% (въпреки днешните смесени немски икономически данни), френският CAC40 с 0,35%, а британският FTSE100 с 0,50%. Дори италианският фондов индекс MIB се повишава с 0,55% въпреки слабите изгледи Пиер Луиджи Берсани да успее да формира стабилно италианско правителство до края на деня.

В началото на днешната европейска търговия еврото се оказа под нов натиск от продажби главно като реакция на по-слабите данни за безработицата в Германия през март. Но неговият спад се ограничи до 1,2754 долара - точно над вчерашното 4-месечно дъно от 1,2751 долара. След добър интерес за покупки около 1,2755/50, последва закриване на част от "късите" позиции в евро (на продадените по-рано през седмицата евро) и това доведе до отскок на единната европейска валута обратно над 1,2800. Повод за това даде както липсата на паника пред кипърските банкови клонове, така и спекулациите за възможни покупки на евро от мениджъри на фондове с оглед ребалансиране на техните финансови позиции преди края на месеца и тримесечието и преди започващия утре "дълъг уикенд" за католическия Великден.

Подобен отскок на еврото има и спрямо останалите основни валути, като единната европейска валута се повиши от днешното двумесечно дъно от 0,8415 британски лири към 0,8468 и от сутрешното 4-седмично дъно от 119,74 йени до 120,90.

Еврото се покачи до нов връх за деня от 1,2818 долара, но сега добри оферти "продава" за единната европейска валута се разполагат около 1,2820/50 долара (около бившите дъна на еврото от март към 1,2828/45 долара). Само пробив на еврото над 1,2850 нивото може да "изплаши" спекулативните играчи на валутния пазар и да доведе до ново ликвидиране на техни "къси" позиции, при което общата валута да задълбочи своя отскок към следващата важна зона около 1,2868/90 долара. Добър интерес за покупки на евро днес има към 1,2755/50 долара и само проби под 1,2750 може да задълбочи неговото низходящо движение към 1,2736/30 и дори към доста важната област на подкрепа около 1,2700/1,2660 долара.

От фундаментална гледна точка еврото продължава да търпи сериозни "пасиви" от проблемите, свързани с Кипър, политическата криза в Италия и слабото икономическо развитие в еврозоната. Доларът от своя страна остава подкрепен от доста по-доброто икономическо развитие в САЩ.

Но въпреки новото низходящо движение на единната европейска валута от последните дни, според техническия анализ ("разчитане" на движението на еврото по графики) текущата слабост на еврото може да се ограничи към/над важната област около 1,2700/1,2660 долара, след което да последва негова възходяща корекция. Необходимо е поскъпване на еврото обратно над "техническата" зона на съпротива към 1,2828/45 и най-вече над важната зона около 1,2868/90 долара за по-ясен сигнал, че единната европейска валута вече оформи временно дъно около 1,2754/51 долара, от което то да навлезе в по-дълбока възходяща корекция. Едно подобно поскъпване на еврото може да се окаже като дълбока корекция на целия негов спад от тазгодишния връх от 1.3711 долара, който беше достигнат в началото на месец февруари.

До края на днешната търговия вниманието на финансовите пазари ще остане насочено към Италия и резултатите от проучвателния мандат на Берсани за съставяне на ново правителство. Ще продължи да се следи и поведението на кипърските граждани около и в банковите клонове на страната.

Извън тези събития финансовите пазари ще следят и серията важни икономически индикатори от САЩ с акцент върху очакваната възходяща ревизия на данните за БВП през последното тримесечие на 2012-а година, редовните данни за седмичните молби за социални помощи и важния индекс за промишлената активност в региона на Чикаго през март.

Графика на евро/долар (на дневна база)

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25