Предпазлив позитивен старт на европейските финансови пазари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските фондови борси отварят с предпазливо повишение, докато еврото парира малка част от вчерашните загуби, но инвеститорите остават нервни с оглед "кипърските проблеми" и политическата "патова" ситуация в Италия около формирането на ново правителство.

Тези страхове, в комбинация с предприетите от китайските власти мерки за известно затягане на банковата регулация в страната, се отразиха негативно на азиатските борси по-рано днес. Китайският фондов индекс Shanghai Composite се срина с 2,82%, хонгонският индекс Hang Seng загуби 0,74% от стойността си, а японският Nikkei падна с 1,26%.

Европейските борси отварят със слабо повишение, след като вчера бяха достигнати триседмични дъна, тъй като има покупки от страна на инвеститори, известни като "ловци" на евтини (подценени) компании.

Германският индекс DAX се повишава с 0,3% в резултат на по-добрите данни за продажбите на дребно във водещата икономика на еврозоната, френският CAC40 е "на зелено" с 0,4%, а британският FTSE100 се покачва с 0,23%.

Дори борсите в Милано и Мадрид отварят със слабо повишение, като италианският индекс FTSE MIB покачва с 0,1%, а испанският Ibex-35 с 0,16%.

Днес вниманието на европейските инвеститори ще се насочи главно към отварянето на кипърските банки след принудителната близо двуседмична почивка, като властите в страната наложиха мерки за капиталов контрол, целящ да предотврати масово изтичане на средства от малката островна държава. Повишава се и напрежението около политическата криза в Италия с оглед доста ниските очаквания, че лидерът на Демократичната партия Пиер Луиджи Берсани ще успее да формира новото правителство на Апенините.

Извън тези важни събития, финансовите пазари ще следят и важните данни за пазара на труда и безработицата в Германия през март и тези за паричната маса в еврозоната през февруари. Следобед предстои поредна серия важни икономически индикатори от САЩ с акцент върху очакваната възходяща ревизия на БВП за последното тримесечие на 2012-а година, редовните данни за седмичните молби за социални помощи и важния индекс за промишлената активност в региона на Чикаго.

Еврото опита слаб отскок в началото на днешната европейска търговия, реагирайки на по-добрите продажби на дребно в Германия. Но опитът за поскъпване на единната европейска валута се ограничи до 1,2814 долара, след което последва нов интерес за продажби и еврото върна към 1,2767 с поглед обратно към вчерашното 4-месечно дъно от 1,2751 долара.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27