Заспали финансови пазари заради католическия Великден и преди следваща "бурна" седмица

Снимка: Архив

Голяма част от световните финансови центрове са в почивка за католическия Разпети петък, като те ще останат затворени и в понеделник заради започналите днес празници за католическия Великден.

Търговията на борсите в Азия също беше доста оскъдна, тъй като и пазарите в Австралия, Хонконг, Индия, Индонезия, Нова Зеландия, Сингапур и Филипините почиват за светлия католически празник.

По-рано днес японският фондов индекс Nikkei успя да отбележи повишение с 0,5%, а южнокорейският Kospi с 0,8%, докато китайският Shanghai Composite загуби 0,2% от пазарната си стойност. Това предпазливо-позитивно поведение беше факт след снощното възходящо движение на Уолстрийт и ударения нов рекорден исторически връх за индекса Дау Джоунс в 14578,54 пункта. Широкият индекс S&P500 се повиши до петгодишен връх от 1569,19 пункта – малко под рекордния исторически връх от 1576,09 пункта, достигнат на 11-и октомври 2007-а г. Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,34% до 3267,52 пункта (най-високо ниво от ноември 2000-ата г. насам).

Днес голяма част от европейските борси също почиват, а търговията на валутния пазар е вяла и неликвидна, въпреки нарастващото напрежение Северна-Южна Корея и задълбочаващата се политическа криза в Италия, след като снощи лидерът на левицата Берсани се провали в опитите на формира правителство.

Еврото почти "замръзна" в нивата малко над 1,2800 долара. Вчера имаше закриване на част от "късите" евро-позиции и това помогна за негов отскок от 4-месечните дъна около 1,2754/51 към 1,2845 долара. Днешната серия слаби икономически данни от Франция, Гърция и от еврозоната като цяло не доведе до реакция от страна на малкото останали валутни спекуланти. Нито продължаващите опасения за негативния заразен ефект от начина за справянето на европейските политици с кипърската криза, нито задълбочаваща се политическа "патова" ситуация в Италия оказват влияние на валутния пазар, като всички тези фактори вероятно ще започнат да се отразяват от участниците на финансовите пазари чак след края на великденски празници (т.е. след почивния Велики понеделник).

Йената от своя страна не реагира на днешните слаби икономически данни от Япония, като спрямо долара остава да се търгува доста вяло около 94,00, а спрямо еврото около 120,50. Индустриалното производство в Япония отбеляза изненадващ спад от 0,1% през февруари при прогнози за повишение с 1%, а нивото на безработица се повиши до 4,3% при прогнози за запазване в 4,2%. Японската инфлация се понижи през февруари с 0,3% на годишна база след спад с 0,2% в началото на годината. Това е пореден знак, че японските власти все още не могат да се справят с дефлацията в третата по сила световна икономика.

Днес и американските финансови пазари ще останат затворени, въпреки че не е официален празник. Тъй като правителствените офиси в САЩ работят, ще бъдат оповестени данните за личните доходи и разходи през февруари, както и окончателните данни за потребителското доверие през март, според проучването на Университета в Мичиган. Но едва ли ще има кой да реагира на тези данни.

И докато напрежението на глобалните капиталови пазари ще бъде сведено до нула, с оглед католическите великденски празници, през следващата седмица (от вторник) инвеститори и спекулативни играчи отново ще насочат своето внимание към кризите в Кипър, Италия и геополитическото напрежение между Северна и Южна Корея. Всичко това вероятно ще бъде "гарнирано" с подобаващо напрежение около предстоящите важни редовни заседания на централните банки на еврозоната, Великобритания и Япония (първото заседание на новото японско ръководство на банката, начело с Курода).

През следващата седмица интерес ще представляват и серията важни икономически индикатори от двете страни на Океана, в т.ч. индексите за активността в промишлената и в сферата на услугите през март за еврозоната, Великобритания и САЩ, данните за инфлацията в еврозоната и Германия и ключовите данни следващия петък за новите работни места и нивото на безработица в САЩ за месец март.

Всичко това предполага, че предстои нова, макар и по-къса работна седмица със силно напрежение и голяма неизвестност сред участниците на глобалните финансови пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25