Вяла "великденска" европейска търговия преди старта на американските пазари

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Европейските финансови пазари остават смълчани, с оглед продължаващите католически великденски празници в Западна Европа, като ликвидността на капиталовите пазари ще започне постепенно да се възстановява през днешната американска търговия.

Еврото се оказа под натиск от продажби през днешната азиатска търговия заради продължаващата политическа криза в Италия и опасенията, че решенията при справяне с кипърската банкова криза може да бъдат използвани като бъдещ модел за други "спасителни" операции в еврозоната. Негативно влияние върху единната европейска валута оказва и новината за понижение на валутните резерви в евро от страна на централните банки на т.нар. развиващи се икономики в края на 2012-а г.

Геополитическата криза Северна Корея - Южна Корея/САЩ и днешната серия смесени до по-слаби икономически данни от Япония и Китай допълнително засилват напрежението сред малкото инвеститори на глобалните финансови пазари, което оказва подкрепа за американския долара и японската йена с оглед техния статут на "валути-убежище".

През днешната азиатска търговия еврото удари дъно от 1,2771 долара (точно над важното 4-месечно дъно от миналата седмица около 1,2751), регистрира петседмично дъно от 119,49 йени (точно над важното негово дъно през февруари от 118,74 йени) и 10-седмично дъно от 0,8409 британски лири.

При наличието на доста вяла и неликвидна "великденска" европейска търговия, последва закриване на част от новите къси евро-позиции и единната европейска валута отскочи обратно над 1,2800 долара. Но сега интерес за продажби на евро има около 1,2820 долара, последвани от добри оферти "продава" към 1,2840/50. Само евентуален пробив на единната европейска валута над 1,2850 долара може да доведе до по-дълбока възходяща корекция към 1,2870/75 и към 1,2885/90.

Добър интерес за покупки на евро има около 1,2770/50 долара и само спад на единната европейска валута под 1,2750 може да поднови неговото низходящо движение в сила от началото на февруари насам, като участниците на валутните пазари прицелят следващата важна зона около 1,2700/1,2660 долара.

Вниманието на малкото участниците на европейските финансови пазари се насочва към следобедното завръщане на американските инвеститори след великденските празници и към важните икономически данни от САЩ за промишлената активност през март и разходите в строителния сектор през февруари.

И през настоящата седмица капиталовите пазари ще се влияят от новините около "кризите" в Кипър, Италия и Северна-Южна Корея, като всички това ще бъде допълнително "гарнирано" с напрежение около предстоящите важни редовни заседания на централните банки на еврозоната, Великобритания, Япония (първото заседание за новото ръководство на банката, начело с Курода) и на Австралия.

Интерес ще представляват и серията важни икономически индикатори от двете страни на Океана, в т.ч. индексите за активността в промишлената и в сферата на услугите през март за еврозоната, Великобритания и САЩ, данните за инфлацията в еврозоната и Германия, за безработицата в еврозоната и ключовите данни в петък за новите работни места и нивото на безработица в САЩ през март.

Всичко това предполага, че новата, макар и по-къса работна седмица, ще мине отново под знака на силно напрежение и ще бъде изпъстрена с редица неизвестности за участниците на глобалните финансови пазари.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27