Солиден ръст на европейските борси, еврото запазва част от завоюваните снощи позиции

Снимка: Архив

Европейските фондови борси се намират в добро възходящо движение след края на великденските католически празници, а еврото стабилизира над 1,2800 долара, въпреки днешната серия смесени до негативни икономически данни от еврозоната.

Поредните слаби PMI индекси за промишлената активност в еврозоната през март и рекордната безработица от 12% през февруари са ясен знак за продължаваща рецесия в региона в края на първото тримесечие на годината. "Глътка въздуха" дават само днешните по-добри данни за нивото на безработицата в Италия и Испания през февруари, както и "информациите" за възможно разхлабване на капиталовия контрол, който беше наложен в Кипър, за да се предотврати масовото изтичане на капитали от малката островна държава. Заговори се, че кипърските власти са одобрили повишение на тавана за финансовите транзакции до 25 хил. евро, като вероятно ще бъдат отблокирани и част от "замразените" депозити над 100 хил. евро в Банката на Кипър (Bank of Cypus). Според различни източници мисията на Тройката (представителите на ЕК, ЕЦБ и МВФ) са отпуснали допълнително една година на Кипър (до 2017-а) да изпълни заложените бюджетни ограничения.

Това частично отслабване на напрежението на финансовите пазари около кипърската криза помогна за днешния риск-апетит на европейските пазари на акции. Но в основата на солидното възходящо движение на основните фондови индекси стоят печалбите на британския телекомуникационен гигант Vodafon след "информацията", че компаниите AT&T и Verizon Communications Inc. ще работят заедно, за да формират голям мобилен оператор. Това изстреля акциите на Vodafon нагоре с 4%, докато целият европейски индекс на 600-те най-големи телекомуникационни компании се повишава с близо 2%.

Лондонският индекс FTSE100 се повишава с 1,06% (въпреки по-слабия PMI промишлен индекс на Великобритания за март), а немският DAX и френският CAC40 са "на зелено" съответно с 1,2% и с 1,24% (отчасти поради леката възходяща ревизия на окончателните промишлени PMI индекси на Германия и Франция през март).

Дори борсите в Милано и Мадрид отчитат повишение, въпреки продължаващата политическа криза и несигурност в Италия. Италианският индекс FTSE MIB отбелязва растеж от 0,47%, а испанският Ibex-35 с 0,76%. Само борсата в Никозия се намира в очакван по-солиден спад от над 2%, след като кипърският фондов пазар беше в принудителна почивка две седмици около преговорите за спасителната програма на острова.

За разлика от прекомерния "ентусиазъм" на европейските пазари на акции, на валутния пазар еврото не успява да поскъпне над снощния негов връх от 1,2878 долара, който беше достигнат като реакция на изненадващия спад на ISM индекса на промишлената активност в САЩ през месец март. Серията слаби икономически данни от еврозоната са пореден знак за продължаващата рецесия в региона, придружена с рекордна безработица, което би трябвало да окаже допълнителен натиск върху ЕЦБ да обмисли понижение на лихвите или други мерки в подкрепа на болната европейска икономика. В същото време продължават опасенията за възможен "заразен ефект" от начина за решаване на кипърската банкова криза при бъдещи спасителни програми в еврозоната. Няма сигнали за решение и на политическата "патова" ситуация в Италия около безуспешните опити за формиране на правителство.

Всичко това продължава да оказва негативно влияние върху единната европейска валута. Но вчерашните слаби данни за промишлената активност в САЩ и напрежението преди очакваните в петък ключови данни за американската безработица през март, карат валутните спекуланти да закрият част от своите големи по размер "дълги" доларови позиции. Същевременно инвестиционни макро-фондове и спекулативни играчи предпочитат да закриват част от своите "къси" позиции в единната европейска валута преди важното заседание на ЕЦБ в четвъртък. Това ограничава движението на еврото между офертите "купува" около 1,2825/00 и добрите оферти "продава" към 1,2875/90 долара. Следобедният падеж на опции в 1,2800 и в 1,2875 долара могат да окажат допълнителен "гравитационен" ефект за еврото на валутния пазар.

Само негов спад обратно под 1,2800 долара би подновил натиска върху единната валута към важната област на подкрепа и оферти "купува" около 1,2770/50 долара (вчерашното дъно от 1,2771 и важното 4-месечно дъно около 1,2750, което еврото удари на 27-и март).

Въпреки че единната европейска валута продължава да се търгува малко над нейните най-ниски нива от началото на годината, според техническия анализ ("разчитане" на движението на еврото по графики) текущата слабост на еврото може би вече се ограничи до дъното от 1,2751 долара, след което да последва негова по-солидна възходяща корекция. Но за целта е необходимо поскъпване на еврото обратно над важната "техническа" зона на съпротива около 1,2875/90 долара. Едно подобно поскъпване на еврото може да се окаже дори и дълбока корекция на целия негов спад от тазгодишния връх от 1,3711 долара, който беше достигнат в началото на февруари. В този случай единната европейска валута може да се повиши до 1,2935/50 и след това към 1,3045/50, с потенциал едно подобно възходящо движение дори да се задълбочи към 1,3100/35 долара.

Само понижение на еврото под неговото мартенско дъно от 1,2751 долара ще поднови низходящото движение в сила от тазгодишния връх от 1,3711 долара и единната валута ще се обезцени към следващата важна зона около 1,2700/1,2660.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Технически анализ GBP/USD за 30.09.2016

GBP/USD През последните три месеца двойката се търгува в рейнджа между 1,28 и 1,35 като на няколко пъти бяха атакувани въпросните нива, но не бяха преодолени. Сега е поредната атака, този път в посока надолу към подкрепата при 1,28. Подкрепа е рекордното дъно на 1,28, което засега спира спада. Пробив надолу лесно може да отиде до 1,20...

публикувано на 30.09.16 в 08:30

Доларът се стабилизира след добри икономически данни

-   Долара се стабилизира след данни от САЩ подкрепящи повишение на лихвите -   Акциите от финансовия сектор под напрежение -   Индекса на потребителските цени в Япония с шести пореден месец на спад -   Фабричната активност в Китай се повиши незначително през септември Финалната оценка за БВП на САЩ през второто..

публикувано на 30.09.16 в 08:12

Доларът пада, но този път и йената го последва

-   Петролът се изстреля нагоре -   Акциите на енергийните компании – начело на растежа на финансовите пазари -   Доларовият индекс се понижи за четвърти пореден ден, но и йената пада ОПЕК прие предварително споразумение, според което ще намалее производството за първи път след осем години до нива между 32,5 и 33..

публикувано на 29.09.16 в 08:24

Рали на долара след дебата Клинтън - Тръмп

- Петролът се търгува около 45 долара за барел преди дискусиите днес в Алжир - Потребителското доверие в САЩ достигна най-високи стойности за последните девет години - Рали на долара след президентските дебати Иран отхвърли предложението да замрази сегашното си производство на нива от 3.6 милиона барела на ден и вместо това..

публикувано на 28.09.16 в 08:06

Мексиканското песо определи Хилари Клинтън за победил в първия президентски дебат в САЩ

Мексиканското песо поскъпна рязко през днешната азиатска търговия, тъй като инвеститорите на финансовите пазари прецениха, че Хилари Клинтън се е представила по-добре от Доналд Тръмп на проведения в ранните часове на деня първи телевизионен президентски дебат в САЩ. Точно преди седмица мексиканската валута се обезцени до рекордни исторически дъна..

публикувано на 27.09.16 в 11:25