Г-20: Загрижени сме за нежеланите странични ефекти от продължаващите парични стимулиращи мерки

Снимка: Архив

Финансовите министри и централни банкери на страните от Г-20 обещаха да следят за "нежелани" странични ефекти от продължаващите агресивни стимулиращи мерки на централните банки, целящи да помогнат за по-бързия и силен икономически растеж. Паричните политики ще трябва да бъдат директно насочено към вътрешната ценова стабилност и продължаващата подкрепа за икономическия растеж", се казва в общото изявление на Г-20.

В комюникето, оповестено след края на тяхната двудневна среща в петък вечерта във Вашингтон, се призова и за по-голяма настойчивост от властите в еврозоната за създаването на единния европейския банков съюз. Г-20 също така обещаха, че всичките страни-членки остават ангажирани към по-бърз прогрес за достигане на по-гъвкав режим на обмен на валутните курсове и за избягване на "конкурентната девалвация" на техните валути.

В комюникето на Г-20 се оказва подкрепа за стимулиращата парична политика на японските власти и на новото ръководство на Японската централна банка, но докато тази политика остава в подкрепа на вътрешното потребление и не води до ползи за международната търговия на страната. Неотдавнашните японски политически действия имат за цел спрат дефлацията и да подкрепят вътрешното потребление, се посочва в изявлението на Г-20.

Според финансовите лидери от Г-20 глобалната икономика е избегнала част от "големите основни рискове", като продължава и подобрението на финансовите условия.  Но глобалният растеж продължава да бъде прекалено слаб, а безработицата остава прекалено висока в редица страни. Икономическото възстановяване остава непостоянно и прогресира с различна скорост при развиващите се пазари, които преживяват относително силен растеж,  при САЩ, който демонстрира постепенно засилване на частното потребление и при възстановяването в еврозоната, което като цяло все още тепърва трябва да се материализира, се казва в комюникето след срещата.

Според Г-20 политическата несигурност, частният процес на деливъридж,  изоставането във фискалните реформи, повреденото кредитно посредничество и все още незавършеното ребалансиране на глобалното търсене, продължават да натежават върху перспективите за глобалния икономически растеж. Средносрочните предизвикателства също присъстват в много икономики, включително и в тези с фискална устойчивост и финансова стабилност, се посочва в комюникето.

Г-20 отново повториха своята позиция от предишната среща през февруари в Москва за валутните курсове на обмяна. Те потвърдиха ангажимента за по-бързо придвижване към по-гъвкави обмени курсове. Ние ще се въздържаме от конкурентна девалвация и няма да поставяме цели за нашите валутни нива на размяна с конкурентни намерения. Ние ще се съпротивляваме на всички форми на протекционизъм и ще запазим общодостъпни и свободни нашите пазари. Отново повтаряме, че прекомерната волатилност на финансовите потоци и безредните движения на валутните пазари имат негативно отражение върху икономическата и финансова стабилност, се каза в комюникето.

Относно глобалния икономически растеж, в комюникето на Г-20 се казва, че са необходими повече действия, които да направят глобалната икономическа активност силна, устойчива и балансирана, както и да се адресира "настоящата слабост" в глобалната икономика.

Конкретно за еврозоната, Г-20 подчертаха за необходимостта да се увеличи основата на икономическия и валутен съюз, включително чрез спешно придвижване към банков съюз, по-нататъшно намаляване на финансовата фрагментация и продължаващо засилване на финансовите баланси на банките.

За САЩ в комюникето на Г-20 се посочва, че трябва да бъде направен по-нататъшен прогрес в изработването на балансиран план за средносрочна фискална консолидация, дори и с оглед вече постигнатото "значително намаляване на дефицита". И дългово-обременената Япония е необходимо да дефинира заслужаващ доверие средносрочен фискален план, завяват финансовите лидери от Г-20.

В своето комюнике Г-20 призовават икономиките с големи излишъци - такива като Китай и Германия - да обмислят предприемането на по-нататъшни стъпки за повишение на вътрешното потребление.

Ние ще продължим да прилагаме амбициозни структурни реформи, за да повиши нашия растеж потенциал и за разкриване на работни места, обещаха финансовите лидери от Г-20.

Според руският финансов министър Антон Силуанов, финансовите лидери от Г-20 са се съгласили на "по-меки параметри" за държавните дългове, като те вярват, че общото понижение на дълга е по-важно, отколкото конкретните точни цифри.

Русия,  която е председател на срещите на Г-20 през настоящата година, се надяваше да осигури споразумение за поставяне на фиксирани цели за намаляване на дълга на станите-членки, преди срещата на лидерите на Г-20 през септември в Санкт Петербург.  Но САЩ и Япония показаха своята ясна опозиция на идеята за ангажиране с конкретни цели за дълга като процент от БВП, като двете държави се опитаха да запазят фокуса на срещата на Г-20 насочен върху икономическия растеж.

Според делегати на срещата, доминиращата тема при разговорите на финансовите лидери от Г-20 е била продължаващата криза в еврозоната, като строгите мерки на икономии в редица от европейските страни не са успели да измъкнат региона от продължаващата икономическа рецесия. Представители на САЩ са оказвали натиск върху европейските им колеги да отслабят част от строгите мерки на икономии и цели за свиване на бюджетните дефицит.

Вероятно дискусията за еврозоната ще остане една от водещите теми и през започващата днес двудневна среща на МВФ и Световната банка с участието и финансовите лидери на Г-20.

Американският финансов министър Джак Лю заяви: По-силното потребление в Европа е ключово за глобалния икономически растеж. Слабото вътрешно търсене подкопа растеж в еврозоната за шесто поредно тримесечие, като производството продължава да се свива.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10