ФЕД на САЩ запази настояща парична и лихвена политика, но е готов за нови действия

Снимка: Архив

Въпреки фактът, че Федералният резерв на САЩ продължава да вижда низходящи рискове за икономическите перспективи и смята, че инфлацията в средносрочен план вероятно ще остане под инфлационния прицел от 2%, Федералният комитет за операции на открия пазар (FOMC) реши да не промяна своята настояща парична и лихвена политика.

Снощи FOMC остави без промяна Федералната фондова лихва в диапазона 0,00%-0,25% и отново повтори, че ще остави тези ултра ниски лихвени нива без промяна, докато безработицата в САЩ остава над 6,5% и докато прогнозната инфлация в едногодишен-двугодишен план не бъде по-голяма от 2,5%, като в същото време инфлационните очаквания останат стабилно закотвени.

Тези нови параметри за паричната политика бяха въведени от ФЕД на заседанието на резерва през декември 2012-а година.

ФЕД също така запази без промяна размера на своята програма за "количествени улеснения", като ще продължи да купува за 85 млрд. долара месечно дългосрочните американски държавни облигации (за 45 млрд. долара на месец) и импотено-гарантирани книжа (MBS книжа за 40 млрд. долара на месец).

Това решение на FOMC беше взето с 11 гласа срещу един глас против, като отново шефът на ФЕД на Канзас Сити Ийстър Джордж не беше съгласен с това решение, тъй като той за пореден път изрази опасения, че настоящата парична политика ще доведе в бъдеще до рискове свързани с растящия финансова баланс на резерва и може да доведе до повишение на инфлационните очаквания.

Изявлението на ФЕД след края на заседанието почти повтори това, което беше направено след заседанието на банката през март и запазвайки същите мерки, които бяха предприети от края на миналата година насам с оглед по-слабата икономическа активност в страната.

Но Федералният резерв посочи, че FOMC е готов да повиши или да понижи размера на програмата за "количествени улеснения", за да запази подходящата парична политика, ако има промени в перспективите за пазара на труда или за инфлацията.

В изявлението се посочва, че информацията, получена от края на предишното заседание насам, предполага, че икономическата активност в САЩ се разширява в умерено темпо, добавяйки, че условията на пазара на труда показват сигнали на подобрение през последните месеци, но нивото на безработицата остава високо. Този анализ на ФЕД е факт, въпреки серията смесени до по-слаби икономически данни от САЩ през последните седмици.

ФЕД посочи, че домакинските разходи и дълготрайните бизнес инвестиции напредват, докато жилищният сектор продължава да се засилва, въпреки че фискалната политика ограничава икономическия растеж.

Относно инфлацията, в изявлението след края на снощното заседание се посочва, че тя се движи в известна степен под дългосрочните цели заложени от FOMC, като дългосрочните инфлационни очаквания са стабилни. FOMC продължава да очаква, че инфлацията през следващите тримесечия ще бъде в или под нивата съвместими с целта от 2%.

ФЕД отново посочи за наличието на низходящи рискове пред икономическия растеж на САЩ.

Федералният резерв подчерта, че е готов на допълнителни действия, ако перспективите за пазара на труда не се подобрят трайно.

Изявлението на FOMC след края на снощното заседание изглежда почти като копие на изявлението от предишното заседание през март. Единственото по-съществено различие е, че Федералният резерв заяви, че е готов да повиши или да понижи темпото на покупки на американски ценни книжа и и ипотечно гарантирани книжа (за 85 млрд. долара общо на месец), за да запази подходящата стимулираща парична политика, ако настъпят промени в перспективите за пазара на труда и инфлацията.

Това оставя "отворена вратата" за възможно бъдещо повишение (или понижение?) на настоящия размер на програмата за "количествени улеснения" на ФЕД. Според икономисти и анализатори, оценката на ФЕД за икономическото развитие на САЩ не е била толкова "мрачна", колкото са били очакванията на част от участниците на финансовите пазари. Нетният ефект от снощното решение на ФЕД беше минимален за финансовите пазари.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10