Плосер настоява за понижение на стимулиращата политика още на следващото заседание на ФЕД

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Президентът на ФЕД на Филаделфия Чарлс Плосер заяви днес, че желае централната банка на САЩ да започне да намалява размера на своята програма за "количествени улеснения" (програмата за покупки на американски ценни книжа за 85 млрд. долара на месец) още на следващото заседание на Федералния резерв.

В същото време Плосер посочи, че ако ценовият натиск отслабне значително под текущите нива, той би бил склонен да подкрепи идеята за повишение на покупките на американски ценни книжа от страна на ФЕД, за да бъдат спрени потенциалните дефлационни сили в страната.

Условията на пазара на труда оправдават намаляване на темпото на покупки на американски ценни книжа още на следващото заседание на Федералния резерв, заяви Плосер в своя реч в Стокхолм, Швеция.

(Бел.ред.) Следващото заседание на ФЕД е планирано за 18-и и 19-и юни, но през тази година Чарлс Плосер не участва във взимането на решения за настоящата парична и лихвена политика на Федералния резерв.

Плосер добави, че ако не видим значително обръщане на настоящите икономически тенденции, което да изложи на опасност моите прогнози за спад на безработицата към нивото от 7% до края на годината, аз очаквам, че ние можем да приключим програмата за "количествен улеснения" преди края на годината!

Шефът на ФЕД на Филаделфия продължава да бъде против настоящата стимулираща парична политика на резерва и все още вярва, че тя е била грешка. Според него подобрението в разкриването на работни места и в икономическия растеж мотивира все повече официални представители на ФЕД да обмислят забавяне на темпото на покупки на американски държавни облигации на даден етап по-късно през настоящата година.

Повечето икономисти и анализатори смятат, че програмата за "количествени улеснения" на ФЕД ще приключи по някое време през 2014-а година, ако не и по-скоро.

Плосер от ФЕД на Филаделфия също така повтори своите очаквания, че БВП на САЩ ще отбележи растеж от по 3% през тази и през следващата година. Нивото на безработицата, което в момента е в 7,6%, вероятно ще отслабен до 7% към края на настоящата година и до 6,5% към края на 2014-а година, смята той. Тези негови прогнози се базират на "значителното подобрение на пазара на труда".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стагнация на потребителските разходи в САЩ през август

След четири поредни месеца на растеж, през август потребителските разходи в САЩ останаха без промяна спрямо юли, което е сигнал за известна предпазливост сред американските домакинства на фона на все още слабия растеж на водещата световна икономика. Личните доходи в САЩ, включващи доходи от заплата и от други източници, нараснаха очаквано..

публикувано на 30.09.16 в 15:59

По-добро от очакваното представяне на британската икономика в месеците преди Brexit

Икономиката на Великобритания се представи изненадващо добре преди референдума на 23-ти юни за бъдещето на страната във или извън ЕС, нараствайки през второто тримесечие с по-солидно от предишните оценки темпо и спрямо това в началото на годината, показва окончателна оценка на британската статистика ONS. Брутният вътрешен продукт на..

публикувано на 30.09.16 в 13:55

Спад на безработицата в България до близо 7-годишно дъно при нейна стабилизация в целия ЕС

Безработицата в 28-те страни - членки на Европейския съюз стабилизира през август за четвърти пореден месец в 7-годишно дъно от 8,6%, като в същото време безработицата в България отбеляза понижение до 7,7%, достигайки най-ниско ниво от октомври 2009-а година, показват последните данни на Евростат. Безработицата в ЕС остана през август на..

публикувано на 30.09.16 в 13:05

Ускоряване на инфлацията в еврозоната през септември до близо двугодишен връх от 0,4 на сто

Инфлацията в еврозоната се ускори през септември до най-високо ниво от близо две години насам, но все още остава далеч под целевото ниво на Европейската централна банка, показват предварителни данни на Евростат. Индексът на потребителски цени (CPI) в 19-те страни-членки на единния валутен блок се повиши очаквано през септември с 0,4% на..

публикувано на 30.09.16 в 12:27

Поредно понижение на производствените цени в България през август

Производствените цени в България се понижават през август спрямо месец по-рано и бележат пореден спад на годишна база, показват данни на Националния статистически институт. Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява с 0,3% спрямо юли, когато се понижиха с 0,2 на сто. Понижение на цените се наблюдава в добивната..

публикувано на 30.09.16 в 12:10